U prostoru ex kluba Python otvorena izložba “Pazi da te ne O’ Greben”

O sebi i svom radu na ovoj izložbi kojom je, kako je sam naglasio, „svoju destruktivnu crtu uspio dovesti pod kontrolu“ govorio je autor Koraljko Greben i sâm donedavno korisnik Udruge istaknuvši kako je počeo stvarati kako bi svoj život doveo u red, zahvalivši pritom i Udruzi „Vida“ i Muzeju što su mu tu priliku i pružili.

Rijeka – Sinoć je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, u prostoru nekadašnjeg kluba Python, otvorena izložba mladog metkovskog autora Koraljka Grebena / Jelenka Ujdura. Izložba je – kao dio programa Građanskog muzejskog vijeća – organizirana suradnjom Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Udruge za pomoć ovisnicima „Vida” Rijeka, a autor je predstavio svoje recentne umjetničke radove.

Nazočne je, u ime Muzeja, pozdravila Nikolina Radić Štivić, ravnateljica istaknuvši kako je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka prvi hrvatski muzej koji je 2019. osnovao Muzejsko građansko vijeće kao  model sudioničkog upravljanja i to u sklopu EU projekta Muzej budućnosti. U radu drugog saziva , osim Udruge za pomoć ovisnicima „Vida“ koja je i suorganizator ove izložbe, sudjeluju Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Udruga u kulturi „Stol“ Kraljevica, Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ te Kreativni kolektiv Kombinat.

Vana Gović, viša kustosica Muzeja predstavila je suradnju Muzeja i Udruge „Vida“ i istaknula kako je Udruga „Vida“ u svojoj prijavi u članstvo GMV naglasila kako želi muzej koji bi njihovim korisnicima – specifičnoj, fragilnoj skupni posjetitelja – bogatstvo muzejske građe približila na poseban način, prilagođen njihovim potrebama i očekivanjima zbog čega će se, za vrijeme trajanja izložbe, provesti edukacija muzejskih djelatnika kako bi muzealci stekli potrebna znanja i alate za rad s korisnicima Udruge „Vida“. Prvi korak je i izložba „Pazi da te ne O’Greben“ koja umjetničkim jezikom otvara temu socijalne reintegracije ovisnika i progovara o njihovu statusu u društvu.

O sebi i svom radu na ovoj izložbi kojom je, kako je sam naglasio, „svoju destruktivnu crtu uspio dovesti pod kontrolu“ govorio je autor Koraljko Greben i sâm donedavno korisnik Udruge istaknuvši kako je počeo stvarati kako bi svoj život doveo u red, zahvalivši pritom i Udruzi „Vida“ i Muzeju što su mu tu priliku i pružili.

Suradnju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Udruge za pomoć ovisnicima „Vida“ predstavila je Greta Grakalić, predsjednica Udruge. Udruga djeluje od 2006. s ciljem prevencije i suzbijanja ovisnosti, a u svom programu socijalne reintegracije razvio se tzv. antistigmatizacijski program unutar kojeg se, uglavnom jezikom kulture i umjetnosti, građane dovodi u komunikaciju s korisnicima Udruge što je bio i razlog prijave u članstvo Građanskog muzejskog vijeća. Greta Grakalić najavila je edukaciju muzejskih djelatnika za rad s korisnicima i upoznavanje s radom Udruge kako bi korisnici – u posebnim vodstvima temeljenima na novim znanjima o radu s tom skupinom posjetitelja – upoznali fundus i postav Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, ali i kako bi muzealcima dali  povratnu informaciju o tome kako vide muzej budućnosti.

U ime Zlatka Komadine, župana Primorsko-goranske županije i svoje osobno nazočnima se obratila Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu. Istaknula je kako je osnivač – Primorsko-goranska županija – ponosan na rad Muzeja u sklopu Građanskog muzejskog vijeća što je iskorak prema muzeju 21. stoljeća, ali i iskazala zadovoljstvo interesom građana i udruga za sudjelovanje u radu GMV-a. Uz nadu da ćemo se i ubuduće susretati na ovakvim izložbama i projektima Sonja Šišić otvorila je izložbu.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }