[VIDEO] U riječki KBC stigla nova magnetna stolica – uređaj za liječenje urinarne inkontinencije

Uz postojeći uređaj koji je u funkciji od 2017. godine, riječka bolnica postala je tako jedina medicinska ustanova u Republici Hrvatskoj u posjedu dva uređaja za neinvazivno liječenje urinarne inkontinencije

Rijeka – Na Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka predstavljen je novi suvremeni uređaj za konzervativno liječenje i terapiju elektromagnetskom stimulacijom kod pacijentica s inkontinencijom urina i disfunkcijama zdjeličnog dna – magnetna stolica. Visoko sofisticiran uređaj za konzervativno liječenje urinarne inkontinencije i terapiju elektromagnetskom stimulacijom vrijedan je 224 tisuće kuna – istaknuo je ravnatelj KBC.a Rijeka prof. dr. Alen Ružić na konferenciji za novinare predstavljajući novi uređaj.

Uz postojeći uređaj koji je u funkciji od 2017. godine, riječka bolnica postala je tako jedina medicinska ustanova u Republici Hrvatskoj u posjedu dva uređaja za neinvazivno liječenje urinarne inkontinencije, a dostupnost vrhunske terapije za liječenje nemogućnosti kontrole mokrenja kod žena omogućit će racionalniji pristup obradi i smanjiti broj drugih dijagnostičkih pretraga, što će evidentno unaprijediti kvalitetu zdravstvene zaštite i zadovoljstva pacijentica – naglasio je predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo doc. dr. Marko Klarić.

Voditeljica Odjela urogenitologije dr. sc. Ines Krištofić opširno je novinarima predstavila metodu funkcionalne magnetske stimulacije kao izuzetno učinkovite metode konzervativnog liječenja nesposobnosti kontrole mokraćnog mjehura. Sama procedura traje osam tjedana, izvodi se dva puta tjedno u trajanju od 30 minuta i može se individualno prilagoditi specifičnom problemu mokrenja kod svake žene. Sve veći broj žena ima indikaciju za primjenu ove terapije, a za oko 400 pacijentica riječkog KBC-a liječenje je već uspješno završeno.

Osobe koje koriste terapiju pri tretmanu osjećaju minimalne kontrakcije mišića zdjelice, uz lagano vibriranje i trnce. Elektromagnetsko polje izaziva dubinsku stimulaciju mišićnih struktura, odnosno ponavljane kontrakcije određenih mišića zdjeličnog dna, čime se postiže učinak sličan onom u Kegelovim vježbama.

Primjena izvantjelesne magnetske terapije jača mišiće zdjelice te mišiće mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi. Umjetno izazvane kontrakcije pomažu rehabilitaciji mišićnog tkiva i oporavku neuromuskularne kontrole. Tijekom tretmana pacijentice su odjevene i nije potrebna posebna priprema, a sama je terapija bezbolna, neinvazivna i učinkovita.

Terapija elektromagnetskom stimulacijom pacijenticama je dostupna po preporuci specijalista ginekologa u Ambulanti za uroginekologiju u prizemlju zgrade riječke Poliklinike.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }