[VIDEO] U riječkoj Filodrammatici izložba ‘Crvena škola’ – posljednja u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020

U najavi izložbe Petar Milat iz zagrebačkog Multimedijalnog instituta kazao je kako je ovo jedna vrlo intimna izložba Dubravke Ugrešić kroz koju se provlače dvije teme.

Rijeka – U četvrtak, 25. veljače, u 19 sati u riječkoj Galeriji Filodrammatica, u sklopu programa Dopolavoro, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture bit će otvorena izložba ‘Crvena škola’ proslavljene hrvatske književnice, esejistice i prevoditeljice Dubravke Ugrešić, kojom se autorica predstavlja u jednom drugom žanru.

-Početkom rata u Jugoslaviji 1991. godine u rukama Dubravke Ugrešić slučajno se našla školska početnica koja je prema godini izdanja lako mogla biti i njezina te su pred književnicom najednom iskrsnula dva svijeta — davni, zaboravljeni svijet početnice koji je obećavao sretnu budućnost i drugi, zbiljski, sadašnji, koji je tu budućnost brutalno osporavao. Ta epizoda potakla je Ugrešić na skupljanje početnica, a rezultirala je nizom tekstova i vizualnih radova koji se predstavljaju na ovoj izložbi i u popratnom katalogu, objašnjavaju organizatori Drugo more (Rijeka) i Multimedijalni institut (Zagreb).

Izložba će se moći besplatno razgledati do 26. ožujka u radno vrijeme Galerije, od ponedjeljka do subote između 16.00 i 20.00 sati, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

U najavi izložbe Petar Milat iz zagrebačkog Multimedijalnog instituta kazao je kako je ovo jedna vrlo intimna izložba Dubravke Ugrešić kroz koju se provlače dvije teme.

– Jedna od njih je obrazovanje i to je zapravo prikaz kako jedna intelektualka iz današnje perspektive gleda na svoje odrastanje i obrazovanje u doba socijalizma. Ona sama kaže kako je, bez obzira na sve loše strane realnog socijalizma, u tom svom periodu odrastanja naučila da se o budućnosti treba promišljati kao o nečemu zajedničkom, da budućnost kao takva nije privatizirana ili individualistička. S druge strane kroz temu crvenog i kroz crvenu petokraku na dosta suptilan način reagira na javni prostor u Hrvatskoj za koji smatra da je preplavljen znakovima nacizma i fašizma i kako s obzirom na to valja razmišljati kako demistificirati taj javni prostor, rekao je Milat.

Prilikom promišljanja o vizualnom identitetu izložbe, ideja dizajnerica postava Nine Bačun i Roberte Bratović iz zagrebačkog kolektiva Oaza bila je stvoriti ambijent kolektivne memorije, odnosno stvoriti prostor koji će vizualno podsjećati na učionicu iz tog nekog prošlog vremena socijalizma kojeg se i one same, koje su u školu išle u 80-im godinama prošlog stoljeća, sjećaju:

– Dubravka Ugrešić o ovoj je temi počela promišljati nakon što je u antikvarijatu pronašla početnicu iz ranih 50-ih godina, a na ovoj izložbi crtovlje iz početnice zamijenile su police na kojima će biti izložene njezine minijaturne diorame, na školskim klupama i stolicama bit će izloženi njezini crteži i kolaži, a tu će se naći i elementi inspirirani primjerice školskom pločom i sportskom penjalicom, otkrile su.

Izložba „Crvena škola“ posljednja je izložba u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, za čiju je provedbu zaslužno riječko Drugo more.

– Drago mi je što ćemo ovu izložbu realizirati u sklopu Dopolavora, jer smatram kako se radi o jednom jako važnom projektu naše proslavljene književnice i zadovoljstvo mi je što smo i kroz ovaj programski pravac EPK  zastupili ljude poput Dubravke Ugrešić koja je svojim radom zadužila hrvatsku kulturu u zadnjih 30 do 40 godina, istaknuo je u najavi izložbe direktor Drugog mora Davor Mišković.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!