U sklopu ambulante Doma zdravlja na Kampusu, s radom počela sportska ambulanta

Ambulanta se nalazi u prizemlju Paviljona 1 Sveučilišnog kampusa, na adresi Ulica Radmile Matejčić 5, a u njoj će se jednom mjesečno, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu, za članove riječkih i županijskih sportskih saveza u poslijepodnevnim satima održavati preventivni pregledi opće zdravstvene sposobnosti

Rijeka – Registrirani riječki i županijski sportaši od danas mogu pohađati specijalizirane preglede i u medicinskoj ambulanti na trsatskom Kampusu.

Ambulanta se nalazi u prizemlju Paviljona 1 Sveučilišnog kampusa, na adresi Ulica Radmile Matejčić 5, a u njoj će se jednom mjesečno, svakog prvog ponedjeljka u mjesecu, za članove riječkih i županijskih sportskih saveza u poslijepodnevnim satima održavati preventivni pregledi opće zdravstvene sposobnosti.

Nakon dvije godine uspješnog rada Sportske ambulante u sklopu Dvorane mladosti pod doktoricom Ester Samaržija Ivanovski, dr. med., spec. medicine rada i sporta i medicinskom sestrom Nives Beljan, bacc. Med. techn., nastala je inicijativa Saveza sportova osoba s invaliditetom Primorsko-goranske županije da se specijalizirani pregledi sportaša omoguće i osobama kojima spomenuti prostor nije pristupačan. Nedavno otvorena ambulanta na trsatskom Kampusu, koja je s radom u obiteljskoj medicini započela u srpnju 2019. godine, da bi u prosincu iste godine proširila svoj rad na studente koji nisu iz Rijeke, prilagođena je pristupu sportaša s invaliditetom koji će moći svoje termine za pregled rezervirati preko gradskog i županijskog saveza sportaša s invaliditetom.

Predstavljanje novog zdravstvenog programa u Ambulanti Doma zdravlja PGŽ na Kampusu prisustvovali su prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci Alen Ružić, ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Vladimir Mozetič, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić i zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš, uz predstavnike riječkih sportaša s invaliditetom.

Zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš istaknuo je vrlo dobru suradnju mnoštva partnera kojom je sportska ambulanta zaživjela i napredovala, kazavši kako je sportska medicina jedan od najslabijih elemenata zdravstva u Hrvatskoj, s niskim stupnjem razvoja. Ivaniš je naveo iznimnu važnost zdravlja sportaša o kojem će se brinuti educirani stručnjaci, pozvavši se na primjere stradavanja sportaša u Hrvatskoj i u Europi, pa čak i onih smrtnih, koji se uz postojeću zdravstvenu skrb nisu mogli spriječiti.

Vladimir Mozetič i Marko Boras Mandić izrazili su zadovoljstvo nastavku razvijanja kvalitetnih programa, pri čemu Dom zdravlja PGŽ-a osigurava rad sportske ambulante i njenih medicinskih radnika, uz financijsku pomoć Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, što je posebno značajno u vremenima kad se pred sportaše, pogotovo one vrhunske, stavlja sve veći pritisak pred sve jačom konkurencijom, koji može dovesti do ozbiljnih ozljeda koje se adekvatnom zdravstvenom brigom mogu prevenirati.

Prema riječima prorektora Ružića, Sveučilištu je kao vlasniku prostora ambulante cilj preobraziti Kampus u ravnopravan gradski kvart koji neće biti rezerviran samo za studente i profesore, već će svojim sadržajima postajati mjesto na koje će dolaziti svi građani, čemu je dokaz i uključenost Kampusa kao jednog od 27 susjedstava u programu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!