U sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata 2021 održana prezentacija projekta “Stori po svoju”

Prvi ciklus radionica održava se u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji, a neki od programa već su započeli.

Rijeka – U utorak, 30. studenog 2021.g. održana je prezentacije Eu projekta Stori po svoju za sve zainteresirane sudionike putem ZOOM platforme.

„Stori po svoju“ je pilot program kojim se djecu i mlade potiče na usvajanje različitih znanja i vještina, tzv. makers (uradi sam) kulture, na veći društveni angažman i  stvaranje okruženja u kojem uče djelujući u svojoj zajednici, povećavajući kvalitetu života i stvarajući dodatnu vrijednost sebi i drugima.

U STEAM području predviđeno je održavanje 15 tematskih radionica u dva ciklusa i to Makers radionica, Robotika, Razvoj IT rješenja, Robotika i programiranje za najmanje, Game studio, Izrada terenske društvene igre, Grafički dizajn, Digitalna fotografija, Digitalna ilustracija, Radionica animacije, 3D modeliranje, Maketarstvo, Digitalno pripovijedanje, Radionica stripa te Radionica izrade slikovnice.

Prvi ciklus radionica održava se u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji, a neki od programa već su započeli.

Sve radionice u projektu su besplatne, a prijave se mogu izvršiti putem obrasca na poveznici Prijave na radionice projekta “Stori po svoju”. Informacije o projektu i radionicama mogu se preuzeti i na mrežnim stranicama Općine Kostrena, Centra kulture Kostrena, Grada Rijeke i Grada Kraljevice kao i na Facebook stranici projekta (@stori.po.svoju) i Instagram profilu projekta (#stori_po_svoju).

Otvorene su prijave za sljedeće radionice u STEAM području:

 • Makers radionica; izrada „pametnih“ predmeta od ideje do prototipa. Predviđene su 2 radionice, jedna za djecu osnovnoškolskog uzrasta, a druga za mlade od 15 do 29 godina.
 • Robotika; osnove elektronike i programiranja koristeći mBot, micro:bit i Lego Mindstorms. Predviđene su 2 radionice, jedna za djecu polaznike mlađih razreda osnovne škole, a druga za djecu polaznike starijih razreda osnovne škole.
 • Razvoj IT rješenja; osnove programiranja u jezicima Python, C++ i Logo, razvoj web stranica i mobilnih aplikacija. Python je namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta, C++ učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole i učenicima srednje škole, Logo djeci osnovnoškolskog uzrasta, a razvoj web stranica i razvoj mobilnih aplikacija učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole kao i mladima od 15 do 29 godina.
 • Game studio radionice; polaznici će izraditi društvenu igru koristeći se raznim strojevima i 3D printerima za izradu elemenata igara, elektroničkim komponentama i mikrokontrolerima za stvaranje dodatne interaktivnosti te programiranjem funkcionalnosti. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, a druga za polaznike srednje škole.
 • Izrada terenske društvene igre: polaznici će naučiti kako izraditi mobilnu/web igru pomoću proširene stvarnosti i QR kodova koja će uključivati elemente lokalne kulturne i povijesne baštine. Radionica je namijenjena srednjoškolskom uzrastu.
 • Grafički dizajn; teorija grafičkog dizajna, alati za digitalnu obradu fotografija i izradu ilustracija. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike srednje škole, a druga za mlade od 19 do 29 godina.
 • Digitalna fotografija; fotografija i upotreba besplatnih alata za obradu fotografije. Predviđene su 2 radionice, jedna za djecu polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, a druga za polaznike srednje škole.
 • Digitalna ilustracija; upoznavanje tehnika crtanja i ilustracije te digitalna ilustracija. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike srednje škole i jedna za mlade od 19 do 29 godina.
 • Radionica animacije; vrste i tehnike animacije, tehnike crtanja, digitalna animacija. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike srednje škole, a druga za mlade od 19 do 29 godina.
 • 3D modeliranje radionice; modeliranje 3D objekta, pripremiti i ispis na 3D pisaču. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike od 5. do 8. razreda osnovne škole, a druga za polaznike srednje škole.
 • Maketarstvo; upoznavanje alata za obradu drveta, metala i drugih materijala za izradu maketa. Predviđene su 3 radionice, jedna za polaznike 5. i 6. razreda osnovne škole, jedna za polaznike 7. i 8. razreda, te treća za polaznike srednje škole.
 • Digitalno pripovijedanje; kreiranje digitalne priče. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, a druga za polaznike srednje škole.
 • Radionica stripa; tehnike i metode crtanja digitalnog stripa. Predviđene su 2 radionice, jedna za polaznike 7. i 8. razreda osnovne škole, a druga za polaznike srednje škole.

„Stori po svoju“ obuhvaća dobnu skupinu djece i mladih u dobi do 29 godina s područja Urbane aglomeracije Rijeka kojima će se kroz projekt, osim STEAM radionica, ponuditi i radionice poduzetništva, osobnog i profesionalnog razvoja, društvenog angažmana te održivog razvoja, zatim mentorski program za osmišljavanje i provedbu 20 projekata u svrhu poboljšanja kvalitete života u lokalnoj zajednici, Hackathona, kampove i studijske posjete STEAM organizacijama i događanjima.

Prijavitelj i nositelj projekta “Stori po svoju” je Općina Kostrena, a partneri su Grad Rijeka, Grad Kraljevica i Centar kulture Kostrena. Projekt se financira u 100% iznosu iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Trajanje projekta je od veljače 2021. do veljače 2023.