U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana gastroshize fontane na Jadranskom trgu će sutra biti osvijetljene zeleno

Međunarodni dan gastroshize obilježava se 30. srpnja u brojnim zemljama svijeta kao spomen na datum kada je uslijed iznenadnih komplikacija zbog ove bolesti umro tromjesečni dječak Avery Rauen, čija je majka osnovala fondaciju Avery’s Angels Gastroschisis Foundation

Rijeka – U četvrtak, 30. srpnja 2020. godine, fontane na Jadranskom trgu u večernjim će satima (od 19.00 sati) biti osvijetljene zelenom bojom u povodu obilježavanja Međunarodnog dana gastroshize (Gastroschisis Awareness Day), a na inicijativu organizacije Avery’s Angels.

Gastroshiza je prirođena anomalija probavnog sustava, odnosno ispadanje trbušnih organa kroz defekt trbušne stijenke. Može se dijagnosticirati ultrazvukom u trudnoći a po porodu je potrebna hitna operacija.

Međunarodni dan gastroshize obilježava se 30. srpnja u brojnim zemljama svijeta kao spomen na datum kada je uslijed iznenadnih komplikacija zbog ove bolesti umro tromjesečni dječak Avery Rauen, čija je majka osnovala fondaciju Avery’s Angels Gastroschisis Foundation.

Fondacija okuplja odrasle i djecu rođenu s gastroshizom te njihove roditelje, liječnike, medicinske sestre, razne stručnjake i znanstvenike a od 2019. godine djeluje i u Hrvatskoj.

Osvjetljavanjem fontana na Jadranskom trgu zelenom bojom koja simbolizira gastroshizu, Grad Rijeka pridružuje se drugim gradovima u cilju podizanja svijesti o ovoj bolesti čiji je uzrok još uvijek nepoznat.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!