U sklopu projekta Rijeka 2020 – EPK i kampanje “Uključi se” otvoreni su Javni pozivi za dodjelu potpora projektima građana u programima Civilne inicijative i Zeleni val

Titulu Europske prijestolnice kulture možemo shvatiti kao životnu priliku za promjenu i boljitak naše županije, grada, naselja, kvartova, parkova, ulica i balkona. Mogućnosti su brojne, a dobrodošle su sve ideje i inicijative koje imaju jedan motiv – učiniti Rijeku boljim mjestom za život.

Rijeka – Ovih su dana u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i kampanje “Uključi se” otvoreni Javni pozivi za dodjelu potpora za projekte građana u programima Civilne inicijative i Zeleni val.

Kampanja “Uključi se” ima za cilj uključivanje velikog broja građana i građanki Rijeke i Primorsko-goranske
županije u projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Uspjeh ovog važnog projekta umnogome ovisi o uključenosti lokalne javnosti. Titulu Europske prijestolnice kulture možemo shvatiti kao životnu priliku za promjenu i boljitak naše županije, grada, naselja, kvartova, parkova, ulica i balkona. Mogućnosti su brojne, a dobrodošle su sve ideje i inicijative koje imaju jedan motiv – učiniti Rijeku boljim mjestom za život.

Civilna inicijativa

Građani koji imaju ideje o projektima koji bi društvenom, umjetničkom ili kulturnom akcijom podigli kvalitetu života u gradu, mogu iskoristiti priliku i prijaviti se na Javni poziv za dodjelu potpora za projekte građana u programu Civilne inicijative.

Primjerice, možete predložiti povezivanje i druženje ljudi kroz korisne ili edukativne aktivnosti. Postoji zgodan primjer toga koji uključuje organizirani popravak malih kućanskih aparata, bicikli, odjeće, računala, na jednom mjestu na kojem mogu biti dostupni alati za popravak, ali i osigurana razmjena vještina i znanja među ljudima, uz druženje i iskustvo zajedništva.

Možete predložiti povezivanje društveno korisnog rada kroz kulturu i umjetnost. Jedan postojeći primjer toga su tzv. umjetničke terapije u kojima se kroz slikanje, glazbu ili pisanje pomaže različitim skupinama ljudi. Ako ste kreativni ili poznajete kreativce koji bi s vama vodili takve aktivnosti i ako znate s kojom osjetljivom skupinom bi se povezali u cilju pomoći, osmislite i ponudite takav prijedlog.

Prijaviti se može i, primjerice, uređenje zapuštenog parka u okolišu zgrade, organizirati tjelovježbu za uže ili šire susjedstvo ili pak predložiti oblike ulične umjetnosti kojom bi neki dio grada postao atraktivnijim i zanimljivijim.

Civilne inicijative – prijavite svoj projekt

 

Zeleni val

S druge strane, program Zeleni val potporama podržava projekte koji doprinose urednijim i zelenijim javnim prostorima te sugrađane potiču na ekološki odgovorno ponašanje. Tako građani mogu predložiti formiranja urbanih vrtova, čišćenja određenih lokacija, reciklaže, kompostiranja, sadnju raznog bilja i slično.

Možete predložiti bilo kakvo zeleno uređenje koje ne zahtijeva građevinsku dozvolu i koje namjeravate provesti na javnim površinama koje su nam svima zajedničke. Također, možete predložiti i ekološko-edukativne akcije koje biste proveli na nekom javnom prostoru, a koje svima mogu skrenuti pažnju na važnost očuvanja prostora u kojem živimo.

Primjerice, možete osmisliti sadnju ljekovitih, mirisnih ili jestivih biljaka negdje gdje zelenila uopće nema i gdje vam oku nedostaje. Možete predložiti osnivanje urbanog vrta na nekom prostoru na kojem ćete sa svojim susjedima ili prijateljima uzgajati povrće i dijeliti plodove svoga truda.

Svakako u okviru Zelenog vala možete predlagati i čišćenja okoliša, postavljanje vrećica za pseći izmet, postavljanje klupa i sličnih detalja kako bi postojeće površine unaprijedili i uljepšali.

Svoje prijedloge mogu davati i sve one skupine građana koje o reciklaži, kompostiranju, permakulturi i sl. znaju više od drugih. Bilo dobro podijeliti znanje i uključiti sve znatiželjne što konkretnije u ove teme.

Zeleni val – prijavite svoj projekt

Javni poziv za dodjelu potpora za projekte građana u programima Civilne inicijative i Zeleni val uključuje pojedinačne potpore projektu od minimalno 10.000, a maksimalno 30.000 kuna. Prijedloge građani mogu uputiti kao skupina od najmanje troje građana ili, ako imaju udrugu – kao formalna udruga. Jedan prijavitelj može na javni poziv predati do tri prijedloga.

Natječaj je otvoren do 23. studenog 2018. godine u 16 sati, a prijave se predaju isključivo elektroničkim putem, na službenoj mrežnoj stranici kampanje Uključi se!, na kojoj se nalaze i detaljnije informacije o natječajima.

U slučaju potrebe, prijavitelji se mogu obratiti odgovornim osobama za administrativnu pomoć svakim radnim danom i subotom od 8 do 20 sati u prostorijama RiHuba (Ivana Grohovca 1/A – bivši Bernardi).

Prijedloge će procjenjivati Vijeće građana, a prednost će imati projekti koji imaju jasno definirane potrebe lokalne zajednice i ciljanih skupina i jasnu viziju kako aktivirati zajednicu, odnosno projekti koji su inovativni, održivi, izvedivi i javno dostupni građanima.

Do 9. studenog traju prijave za sudjelovanje u radu Vijeća građana. Prijaviti se mogu građani svih dobnih skupina.

Prijave za Vijeće građana

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!