U stečaju udruga Nemanje Cvijanovića, autora povratka crvene zvijezde na riječki neboder

Zahtjev za stečaj Samoupravna interesna zajednica koju je vodio riječki multimedijalni umjetnik Nemanja Cvijanović podnijela je Fina koja je kao razlog navela da udruga ima 8.462 kune neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju duljem od 120 dana. 

Rijeka – Trgovački sud u Rijeci zaključio je stečaj udruge Samoupravna interesna zajednica koju je vodio Nemanja Cvijanović, riječki multimedijalni umjetnik. Zahtjev za stečaj podnijela je Fina koja je kao razlog navela da udruga ima 8.462 kune neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju duljem od 120 dana te da nema zaposlenih.

Cvijanovićev umjetnički opus je raznovrstan i nagrađivan, u svojim radovima bavi se propitivanjem društveno-političkih tema, a veliku prašinu podigao je svojim projektom “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik”. Riječ je o skulpturi-objektu u sklopu programa Rijeka europska prijestolnica kulture 2020. Cvijanović je naime želio vratiti crvenu zvijezdu na vrh riječkog nebodera na Korzu.

Cvijanovićeva zvijezda je od armiranog betona i željezne konstrukcije u obliku velike, odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake. Staklo razbijeno u 2.800 krhotina uronjenih u lice petokrake preduhitruje očekivani vandalizam u kojem petokraka potencijalno stradava, istodobno ukazujući na objekt koji trpi i mogućnost spomenika da se sam brani od opasnosti uništenja ili zaborava. Umjetnikovim riječima, 2.800 krhotina stakla može podsjećati i na 2.800 poginulih boraca u bitki za Rijeku, premda je primarna simbolika spomenika izražena upravo kroz paradoks odbačenog, ali još uvijek opasnog antifašističkog, revolucionarnog nasljeđa.

Spomenik postavljen na na vrh Riječkog nebodera reminiscira crvenu zvijezdu koja je na isto mjesto bila postavljena 1945. godine.

Inače, Samoupravna interesna zajednica, odnosno SIZ je termin poznatog iz doba bivše Jugoslavije, a udruga je osnovana 2002. s ciljem “promicanja svih vrsta likovnog, suvremenog umjetničkog izražavanja i kulture uopće”. Kao cilj navodi se i uspostavljanje “odnosa suradnje s drugim kulturnim sredinama i razmjenu programa na međunarodnoj razini te poticanje dijaloga i rasprava o različitim kulturnim i umjetničkim stavovima”.

Nemanja Cvijanović također je politički angažiran, bio je kandidat političke platforme Možemo! u osmoj izbornoj jedinici na zadnjim parlamentarnim izborima.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!