U zaštitu Mije Negovetić stale dvije pravobraniteljice, voditelj Meštrović dobio pismo upozorenja HTV-a

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorivši da je opisani voditeljev neukusni komentar uvreda za mladu pjevačicu Miju Negovetić, dok pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ističe da je voditelj naglasak stavio na seksualizaciju žene, odnosno na njezino svođenje na seksualni objekt.

Rijeka – Seksistički komentar koji je voditelj emisije Dobro jutro Hrvatska Davor Meštrović uputio 17-godišnjoj riječkoj glazbenici Miji Negovetić i danas izaziva brojne reakcije. Meštrovića je naime ukorio njegov poslodavac, Hrvatska-radio televizija koja je voditelju poslala pisano upozorenje.

– Upozorenje se izriče zbog povrede obveze iz radnog odnosa ili u svezi s radnim odnosom uslijed neprimjerenog ponašanja na radnom mjestu, a što uključuje i neprimjerenu usmenu komunikaciju. Hrvatska radiotelevizija i ovim potezom dokazuje da osuđuje i da ne želi tolerirati takve postupke u svojim programima, te da je propisno sankcionirala predmetno postupanje u cilju poštivanja i zaštite vrijednosti koje HRT promiče”, stoji u priopćenju.

Seksualizacija mlade žene

Ispad s Meštrovićem neprimjerenim komentarom koji je, dok se prikazivao novi spot Mije Negovetić, malodobnoj pjevačici rekao: “Uživajmo u Mijinim hlačicama”, pa je morala reagirati i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Ona je također primila brojne pritužbe pa je HRT-u je uputila upozorenje, naglasivši da seksizam u medijima nije dopušten.

U prvi plan je stavljen izgled umjesto glazba Mije Negovetić

– Nakon što je izvršila uvid u snimku emisije, Pravobraniteljica je Hrvatskoj radioteleviziji uputila upozorenje i preporuku, ukazavši na relevantan zakonski okvir prema kojem seksizam u medijima nije dopušten. Pravobraniteljica je utvrdila da izjava voditelja predstavlja seksizam, odnosno oblik diskriminacije temeljem spola. Prilikom predstavljanja glazbenog spota maloljetne Mie Negovetić, od strane voditelja nije komentiran sadržaj spota (glazba, kamera, ambijent i sl.), već jedino odjevni predmet glazbenice. Sugerirajući da treba „uživati u Mijinim hlačicama“, naglasak je stavljen na seksualizaciju žene, odnosno na njezino svođenje na seksualni objekt. Takva praksa, nažalost, nije posve neuobičajena kada je riječ o medijskom prikazu žena, čije se uloge nerijetko seksualiziraju, dok se u usporednoj situaciji muškarci ne susreću s istim kvalifikacijama koje u osnovi predstavljaju ponižavanje i povredu osobnog dostojanstva, stoji u priopćenju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić.

Pravobraniteljica je HRT-u preporučila da voditelju emisije skrene pažnju na navedeno kako se slične izjave u budućnosti ne bi ponavljale. Ubrzo nakon upućivanja dopisa, Pravobraniteljica je zaprimila ispriku voditelja Davora Meštrovića. HRT je na medijske upite izdao javno priopćenje u kojem priznaje nesmotrenost i upućuje ispriku javnosti, Miji Negovetić i njezinoj obitelji, što se svakako može smatrati pozitivnom reakcijom kojom se pridonosi nastojanjima da se takve pogreške ne ponavljaju.

Povreda prava djeteta

Međutim, u reakciji HRT-a ponovo se nažalost apostrofira upravo ono na što je ukazala Pravobraniteljica – izgled glazbenice. Naime, u priopćenju ide pasus : „Slijedom niza komentara na društvenim mrežama i novinarskih upita o izjavi voditelja emisije “Dobro jutro Hrvatska” Davora Meštrovića, koji je nespretno komentirao odličan izgled sjajne mlade pjevačice Mije Negovetić u sklopu njezina nastupa u toj emisiji…“. Dio “odličan izgled, također je protumačeno kao seksizam.

– Sve dok se vrijednost žene u medijskom prostoru bude svodila u prvom redu na njezin izgled, umjesto na njezine sposobnosti, talente i postignuća u okviru zanimanja kojim se bavi, nećemo moći računati na postizanje ravnopravnosti spolova. To je odgovornost ne samo HRT-a, već svih medija koji djeluju po istim principima, poručuje Višnja Ljubičić.

Reagirala je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorivši da je opisani voditeljev neukusni komentar uvreda za mladu pjevačicu te time i povreda prava djeteta. Preporučila je HRT-u, između ostalog, da veću pažnju posveti temeljitom upoznavanju djelatnika s medijskim propisima, ali i s visokim profesionalnim standardima u radu.