Tekst iz arhive. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Učenicima Medicinske škole prezentirane mogućnosti studiranja na Medicinskom fakultetu u Rijeci

Činjenica je da se medicinski kadar traži i da će u perspektivi tražiti sve više te da manje od 20% upisne kvote na Medicinskom fakultetu čine studenti iz područja PGŽ-a, potaknula je čelne ljude Fakulteta, KBC-a i Doma zdravlja PGŽ-a da uvedu praksu obraćanja srednjoškolcima završnih razreda gimnazija, motivirajući ih da upišu neki od studija na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Rijeka - Jučer su u Medicinskoj školi u Rijeci učenicima završnih razreda predstavljene mogućnosti studiranja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, kao i mogućnosti same struke i razvoja karijere liječnika i zdravstvenih djelatnika. Svoje izlaganje, pred prepunom dvoranom zainteresiranih učenika, ispred Medicinskog fakulteta imao je prof.dr.sc. Saša Ostojić, prodekan za razvoj i v.d. zamjenik ravnatelja KBC Rijeka, doc.dr.Tomislav Jakljević.

Činjenica je da se medicinski kadar traži i da će u perspektivi tražiti sve više te da manje od 20% upisne kvote na Medicinskom fakultetu čine studenti iz područja PGŽ-a, potaknula je čelne ljude Fakulteta, KBC-a i Doma zdravlja PGŽ-a da uvedu praksu obraćanja srednjoškolcima završnih razreda gimnazija, motivirajući ih da upišu neki od studija na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Prodekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof.dr. Saša Ostojić

Nakon uvodne riječi dr. Alena Vukelića, ravnatelja Medicinske škole, mogućnosti studiranja na Medicinskom fakultetu kroz studij medicine, dentalne medicine i sanitarnog inženjerstva, predstavio je prodekan Saša Ostojić. Poručio je učenicima da strukovna srednja škola ne treba predstavljati vrh njihove ambicije te da slobodno mogu željeti više i shodno tome upisati medicinu. „Jer ako imate želju, imate i snagu u sebi da tu želju ostvarite. Vi ste generacija koja će mijenjati svijet na bolje, a velike mogućnosti za to pruža upravo struka koju ste odabrali. Medicinska škola stvara odličan uvod u daljnji svijet medicine i ako se odlučite za studiranje na medicini imate čak i određenu prednost u odnosu na ostale, jer imate predznanje, a ovo je prilika da idete dalje i razvijate svoje sposobnosti te na najbolji mogući način pomažete ljudima da budu ili postanu zdravi.“ poručio je profesor Ostojić. Podijelio je i svoje osobno iskustvo te rekao kako je specijalizaciju i doktorat pripremao u inozemstvu, ali se ni trenutka nije dvojio gdje bi želio živjeti i raditi.“ Ovdje je raj, samo nam treba bolja organizacija i više optimizma“, zaključio je.

Doc.dr. Tomislav Jakljević, kao v.d. zamjenik ravnatelja KBC-a Rijeka, okupljenim učenicima predstavio je sustav i rad KBC-a Rijeka, koji broji najviše radnih mjesta na području PGŽ-a, a ujedno je i najveća nastavna baza Medicinskog fakulteta. Upravo tu studenti stječu svoja iskustva iz klinike i kliničkih predmeta, a doc.dr. Jakljević, po specijalizaciji intervencijski kardiolog, govorio je i o svojoj struci i poslu koji obavlja kao liječnik. Posebno je naglasio da je i sam nekada bio učenik medicinske škole te je kao medicinski tehničar upisao medicinu nošen željom da postane liječnik. Također je dio specijalizacije i subspecijalizaciju obavio u inozemstvu, ali zadovoljan je što živi i radi u svom kraju. Istaknuo je da su se učenici ove škole već odlučili za zdravstvenu struku, a daljnje školovanje i usavršavanje pomoći će im da postignu više ciljeve. KBC treba medicinare, liječnike i stručnjake svih profila, a medicini predstoji i daljnji ubrzani napredak. „Naše zgrade jesu stare, ali unutra imamo najsuvremeniju opremu i izvrsne stručnjake. Izvrsnost i značajan iskorak u kvaliteti liječenja i dalje će nam biti na prvom mjestu. Mi smo došli osnažiti vaše ambicije. Daljnje učenje gledajte kao obogaćivanje, medicinu kao znanost i struku gdje na najbolji mogući način pomažete ljudima, a gdje ima volje ima i načina za postizanje ciljeva, pa neka to bude upis na medicinu“, zaključio je docent Jakljević.

Za danas je predviđen susret s učenicima Prve hrvatske sušačke gimnazije, uz predstavljanje Medicinskog fakulteta, KBC Rijeka i Doma zdravlja PGŽ-a. To je ujedno i zadnje predstavljanje Medicinskog fakulteta riječkim srednjoškolcima uoči odabira fakulteta, ali je zasigurno tema koju treba sustavno komunicirati i motivirati mlade za studij i struku medicinara, s neskrivenom željom kako u interesu pacijenata tako i po vlastitom izboru, jednog dana, kada završe studij svoj posao obavljaju na području naše Županije.

Ovo je tekst iz arhive. Stranice su u međuvremenu redizajnirane. Kreni od početne stranice.