Umjetničkom akcijom „Sva lica žene“ obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

I dalje trebamo biti svjesni činjenice da na jedan prijavljeni slučaj ostaje još onih deset neprijavljenih. Treba osvijestiti hrvatsko društvo da svako nasilje, a posebice nasilje nad ženama i djecom, treba prijaviti. Poruke su to poslane s obilježavanja  Nacionalnog dana.

RIJEKA – Kreativnom umjetničkom akcijom „Sva lica žene”, u organizaciji Udruge U.Z.O.R., na Korzu je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Prema riječima predsjednice Udruge U.Z.O.R. Paule Bogović, ovaj dan su odlučili obilježiti na nešto drugačiji način, kroz umjetnost. Pozvali su riječke umjetnice Mirnu Sišul, Tanju Blašković, Višnju Laginju i Luisu Ritošu, a one su na Korzu, svaka u svojem stilu i tehnici, slikale portrete žena, prolaznica. Svaka od njih svoj je portret dobila kao simboličan dar slobode žene i novog komadića identiteta, koji kroz odraz umjetničkog stvaralaštva oplemenjuje sve ono što žena jest, priopćili sui z Grada Rijeke.

– Ovaj dan obilježavamo kako bismo što više senzibilizirali ljude i informirali javnost o važnosti teme nasilja nad ženama, ali i promovirali oblike podrške koje Udruga nudi – savjetovalište za žrtve nasilja, smještaj u skloništu, SOS telefon na koji nam se žene mogu javiti i dobiti stručnu podršku, rekla je Paula Bogović te dodala kako se ovaj problem mora rješavati na više razina. – Sustav je tu da zaštiti zlostavljane žene, ali naša je odgovornost, odgovornost Udruge, da im pomognemo koliko god možemo ako nam se obrate za pomoć. Mi kao organizacija civilnog društva trudimo se pokrpati one rupe koje nastanu kada sustav zaštite na razini države zakaže. Imamo podršku i Grada i Županije te resornog ministarstva i na rješavanju ovog problema moramo raditi svi zajedno, rekla je Bogović.

Štand udruge obišli su i riječki gradonačelnik Marko Filipović, njegova zamjenica Sandra Krpan i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj. Kako je istaknula Sandra Krpan, snažnu i glasnu poruku da žene nisu same treba slati svih 365 dana u godini.

– Treba osvijestiti hrvatsko društvo da svako nasilje, a posebice nasilje nad ženama i djecom, treba prijaviti. Porazan je broj žena koje su smrtno stradale u prošloj godini od posljedica nasilja, kao što je porazan i povećani trend silovanja žena. Mislim da se pandemija covida izuzetno negativno odrazila na položaj žena ne samo u hrvatskom društvu, nego i u Europi i da o tome treba govoriti. Ženama treba pružiti podršku, svako nasilje treba prijaviti i ne smijemo okretati glavu. Ljudi se često boje reagirati i mislim da je ova akcija Udruge U.Z.O.R. hvalevrijedna i šalje jasnu poruku ženama da nisu same, rekla je Krpan.

Predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj dodala je kako danas u društvu postoji previše nasilja o kojem se šuti.

– Pohvalno je da broj prijavljenih slučajeva nasilja raste, ali i dalje trebamo biti svjesni činjenice da na jedan prijavljeni slučaj ostaje još onih deset neprijavljenih. Upravo iz tog razloga riječ je o problemu protiv kojeg se zajedno, kao društvo, trebamo boriti i ženama slati poruku da nisu same, da se ne moraju bojati i da svako nasilje treba prijaviti, zaključila je Trošelj.

Jedna od umjetnica uključenih u ovu akciju, Mirna Sišul, pohvalila je inicijativu da se kreativnim putem ukaže na ovaj problem.

– Drago mi je da su me iz Udruge pozvali. Surađivala sam već ranije s njima i svaki put kad me pozovu, svaki put ću se odazvati, istaknula je Sišul.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj se svake godine obilježava 22. rujna, u znak sjećanja na 1999. godinu, kada su na Općinskom sudu u Zagrebu, tijekom brakorazvodne parnice, ubijene tri žene. Provođenje ove akcije podržao je i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!