Unija Kvarnera najavila izlazak na izbore: ‘Nećemo pogodovati centrima moći, nego građanima Kvarnera i Rijeke’

Među poznatim javnim osobama, prvenstveno ekspertima u svom poslu, koji su dali podršku Uniji Kvarnera jest i Nedo Pinezić, dugi niz godina poznat kao stručnjak u turizmu.

Rijeka – Unija Kvarnera na predstojećim parlamentarnim izborima predstavit će se u sedmoj, osmoj i devetoj izbornoj jedinici, najavili su čelnici ove regionalne stranke na današnjoj tiskovnoj konferenciji održanoj na Trsatskoj gradini.

– U Uniji Kvarnera uvjereni smo da je jedini način da birači biraju regionalnu opciju koja ima sjedište na Kvarneru i koja ne mora ići po mišljenje izvan naše županije, jer tako saborski zastupnici mogu ostvariti ciljeve koje su obećali svojim biračima, kazao je predsjednik stranke i dožupan Marko Boras Mandić.

Rekao je da će se na listi naći niz nestranačkih osoba značajnog renomea, ali i niz stranačkih osoba koje su aktivne u svojim lokalnim zajednicama i mogu reći što su sve učinili na korist svojih sugrađana.

– Naša poruka jest da biramo konkretne ljude koji će raditi za dobrobit Kvarnera i Rijeke. Trideset godina pozicija ovog kraja nije onakva kakvu njen potencijal zaslužuje. Neopterećeni ideologijama idemo u pobjedu, a pobjeda je svaki mandat koji omogući kvalitetnije zastupanje interesa Kvarnera u Saboru, kazao je Boras Mandić.

Iznio je i niz primjera koji pokazuju zbog čega je važan utjecaj lokalne, odnosno regionalne komponente na središnju vlast. Tako je naveo Zračnu luku Rijeka, koja je „uvijek na repu prometa, financiranja i značaja, u koju se ulažu izuzetno skromna sredstva u usporedbi s ostalim zračnim lukama uz obalu i na kontinentu“.

– To se događa jer se naš glas u Hrvatskom Saboru ne čuje, jer do nas dolaze mrvice, a u ostale regije čiji zastupnici na prvo mjesto stavljaju interes svog kraja, dolaze značajna sredstva. Neovisno o tome koji je predznak vlade, odnosno stranke na vlasti. Drugi primjer su nacionalni parkovi. Govori se da Risnjak može biti turistički generator gospodarskog rasta za Gorski kotar, no u njemu imamo manje posjetitelja nego u kulu Nehaj u Senju. Ali ulaže se u druge krajeve, dok se Risnjak zanemaruje. Ovaj kraj zaslužuje bolji tretman od Republike Hrvatske, rekao je Boras Mandić.

Spomenuo je i primjer Platka, koji je proteklih godina doživo značajno poboljšanje sadržaja, ali i ponovo postao središnje izletničko mjesto u županiji. Naveo je kako je sve što uloženo u Platak stiglo iz proračuna Primorsko-goranske županije, a kako se značajno veći novac troši na jednokratne manifestacije u Zagrebu, kao što je primjerice Snježna kraljica.

– Koliko truda i energije je bilo uloženo da se dignu rampe na Krčkom mostu, samo da dođemo u poziciju koju imaju drugi u našoj zemlji, da nam se izjednače uvjeti koji vrijede u ostalim dijelovima Hrvatske, kazao je Boras Mandić.

Naglasio je i da će jedna od ključnih inicijativa koju će predvoditi njegova stranka biti ona za promjenu izbornog zakonodavstva, odnosno logičnijeg obuhvata izbornih jedinica.

– Puno puta smo čuli da su izborne jedinice nešto što treba promijeniti. Mi kao regionalna stranka imamo puno poteškoća jer moramo ići u dvije jedinice, sedmu i osmu, gdje se glas birača „cijepa“ i nemamo mogućnost adekvatno predstaviti svoj program. Puno puta čujemo da se to treba promijeniti, ali nikako da se to dogodi. Nećemo pogodovati nikakvim centrima moći, nikakvim ideologijama, nego samo građanima Rijeke i Kvarnera, kazao je Boras Mandić.

Županijski vijećnik Đanino Sučić predstavio je u kratkim crtama program s kojim Unija Kvarnera izlazi na izbore.

– UK je nastala na ideji da artikulira interese regije. Ne želimo da vrijedi famozna rečenica „Zagreb je odlučio“ jer želimo da se čuju glasovi, mišljenja i potrebe ljudi našeg kraja. Želimo imati ljude u Saboru koji će znati glasno i jasno reći što ovoj regiji treba. Jedna od ključnih stvari je decentralizacija ovlasti i njihovo spuštanje na niže razine. Ukoliko dio sredstava i ovlasti spustimo na regionalnu razinu, onda možemo bolje upravljati i sami odlučivati o našem razvoju. Mi jesmo razvijeni, ali možemo biti i puno razvijeniji, rekao je Sučić.

Među poznatim javnim osobama, prvenstveno ekspertima u svom poslu, koji su dali podršku Uniji Kvarnera jest i Nedo Pinezić, dugi niz godina poznat kao stručnjak u turizmu.

– Kako dolazim s otoka Krka s ponosom na reveru stavljam Frankopansku zvijezdu, simbol Unije Kvarnera u kojoj sam prepoznao novi smjer hrvatske demokracije. Inicijativu da saborski zastupnik ne zaboravi svoju bazu. Predstavnici koji su izabrani u našem kraju, kada su bili izabrani, zaboravili su na ljude koji su ih birali, uklopili su se u „stranačku stegu“ i postali dio „glasačke mašinerije“. Najveća snaga su ljudi, oni koji ovdje žive, privređuju, plaćaju poreze, bore se za egzistenciju i biraju svoje zastupnike. Cijeli komplet turističkih zakona donesen je bez konzultacija s bazom, sa strukom. Prošle godine je zakomplicirao život brojnim privatnim iznajmljivačima, a u ovoj korona-krizi je donio i potpunu katastrofu. Nešto se mora promijeniti u tom političkom životu da inicijativa za promjene zakona dođe s terena, od ljudi, birača, poduzetnika. Vjerujem da ćemo dokazati da je to moguće, rekao je Pinezić.

Boras Mandić je zaključio kako bogate europske regije koje nekad nisu bile bogate, kao što je Baskija ili Katalonija, najbolje pokazuju koliko je važno imati svog zastupnika u parlamentu. Istaknuo je kako sve razvijene regije, od Španjolske preko susjedne Italije do Njemačke, imaju jaku regionalnu opciju.

Na pitanje novinara jesu li otvoreni za suradnju s drugim opcijama ili idu samostalno, odgovorio je kako im HDZ i SDP nisu partneri u razgovorima, ali da su spremni na suradnju sa strankama i opcijama čiji je program sličan onome Unije Kvarnera.

– U 8. izbornoj jedinici definirali smo kandidate, imenovali nositelja liste i uključili nestranačke osobe. Mi ćemo u ovoj izbornoj jedinici voditi tu priču, ali ostavljamo otvorenim mogućnost da političke opcije koje prepoznaju naš program i ciljeve budu dio nje. U 7. i 9. izbornoj jedinici, spremni smo podržati i partnerske opcije sa srodnim programima, poručio je Boras Mandić.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!