Upozorili na nasilje nad ženama: ‘Novo normalno’ i virusna pandemija potiče nasilje u obitelji

Marijana Žunić, Voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije Policijske uprave primorsko-goranske, koja je, između ostalog, navelada je u prvih 6 mjeseci na području Primorsko-goranske županije zabilježeno 189 prekršaja od strane 232 počinitelja.

Rijeka – Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, na konferenciji za medije održanoj neposredno pred 9. sjednicu Povjerenstva za ravnopravnost spolova, uoči obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna, pohvalio je rad Povjerenstva i svih sudionika u borbi protiv nasilja nad ženama.

– Činjenica je da je ono u našem društvu prisutno i na to moramo skretati pažnju. Zbog pandemije virusa COVID-19 i „novog normalnog“ svi sudionici borbe protiv nasilja osjećaju se malo sputano u djelovanju, no djelovanje je nužno i zbog toga što „novo normalno“ moguće potiče neke druge probleme i novo nasilje u obitelji. Visoko mjesto koje Primorsko-goranska županija bilježi vezano uz nasilje u obitelji žalosna je i zabrinjavajuća činjenica. No, brojke su vjerojatno i rezultat efikasnosti u otkrivanju nasilja, a veća efikasnost u otkrivanju omogućava i raniji početak suzbijanja i pomoći žrtvama, kazao je Fabijanić.

Kao zastupnik u Hrvatskom Saboru istaknuo je da se uskoro očekuje rasprava o Izvještaju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te će sudjelovanje na 9.sjednici Povjerenstva biti dodatan uvid u problematiku.

Gordana Saršon, predsjednica Povjerenstva, koja je rezimirala tragične brojke nasilja nad ženama u Hrvatskoj, govorila o važnosti Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama (tzv. Istambulska konvencija) te što sve u Hrvatskoj nedostaje na planu zaštite žena od nasilja.

Marijana Žunić, Voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije Policijske uprave primorsko-goranske, koja je, između ostalog, navelada je u prvih 6 mjeseci na području Primorsko-goranske županije zabilježeno 189 prekršaja od strane 232 počinitelja. Većina i počinitelja i žrtava u dobi je od 31-50 godina. Osvrnula se na projekte koji se provode u svrhu prevencije i to projekt „Zajedno više možemo“ te projekt „Zdrav za 5“, a istaknula je i da se u odgojno obrazovnim ustanovama, u prostoru policije i u INFO centru policije u Rijeci provode edukacije za vršnjačko nasilje, nasilje u mladenačkim vezama i nasilje na društvenim mrežama.

Danijel Antunović, predsjednik Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji istaknuo je da su uvjeti pandemije ograničili neke od aktivnosti, no unatoč tome uspjeli su sudjelovati u izradi preporuka koje je UNICEF pripremio vezano uz pružanje zaštite u doba pandemije. Istaknuo je da su se u uvjetima pandemije žrtve nasilja vjerojatno teže odlučivale prijaviti nasilje, zbog čega očekuje da će se to dogoditi naknadno. Naglasio je također da se žrtve nasilja teško odlučuju prijaviti ga ukoliko se radi o prvom slučaju.

Lorena Zec, članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u ime civilnog društva istaknula je koliko velik servis pružanja podrške i pomoći ženama žrtvama nasilja leži na organizacijama civilnog sektora koje uz direktan rad sa žrtvama kojima se pruža besplatna pomoć i podrška, rade i na osvještavanju javnosti i informiranju i edukaciji raznih ciljnih skupina.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!