Prosvjednici pale lumine: Posječena stabla na Crekvini, najavljena sadnja novih

Naime, prema projektu Grada Kastva uređenja Crekvine u ljetnu pozornicu, prepoznatog i od strane Europske unije koja investiciju sufinancira s gotovo 50 posto, zbog stanja u kojima su se stabla nalazila zbog starosti i neodržavanja, ali i prijetnje koja su bila za tamošnje stambene objekte i ljude, bilo ih je potrebno posječi te zasaditi nova, po svim pravilima struke.

Kastav – Uređenje Crekvine nastavilo se prema planu i, unatoč prosvjedu grupe građana i građanki Kastva s početka ovog tjedna, posječena su tamošnja stabla.

Naime, prema projektu Grada Kastva uređenja Crekvine u ljetnu pozornicu, prepoznatog i od strane Europske unije koja investiciju sufinancira s gotovo 50 posto, zbog stanja u kojima su se stabla nalazila zbog starosti i neodržavanja, ali i zbog prijetnje koja su bila za tamošnje stambene objekte i ljude, bilo ih je potrebno posječi te zasaditi nova, po svim pravilima struke.

No, kako smo ranije ovog tjedna pisali, grupa Kastavaca i Kastavki na mirnom prosvjedu je izrazila nezadovoljstvo o toj odluci. Prosvjednici su objasnili i povijest komunikacije građana s gradskom upravom oko ovog pitanja, kazavši kako je Grad Kastav prvo naručio nestručnu studiju kako bi opravdao rušenje stabala, a da osoba koja je napravila studiju nije niti arborist niti stručnjak za urbana stabla. Nakon toga, građani su, vlastitim sredstvima, naručili studiju koju je realizirao Goran Huljević, mag. ing. urbanog šumarstva i zaštite okoliša, koja je utvrdila da su stabla oštećena nestručnim održavanjem, ali i da ne predstavljaju opasnost te da ih se može sanirati.

Prosvjed je komentirao gradonačelnik Kastva Matej Mostarac, koji je kazao kako niti jedan potez nije učinjen nepromišljeno. -Nakon razgovora s nezadovoljnim građanima Kastva i susjednih jedinica lokalne samouprave, naručili smo još jednu procjenu od strane hrvatskog autoriteta za stabla Frana Poštenjaka, a isto su učinili i građani angažiravši još jednog stručnjaka. Oba stručnjaka potvrdila su da stabla nisu zdrava i da im je potrebno liječenje koje bi na duže razdoblje stavilo Crekvinu izvan svake funkcije. Analiza je ustanovila da su svega tri stabla stara stotinu godina, a od ta tri, dva bi trebalo odmah ukloniti. Odustajanje od projekta radi liječenja dotrajalih stabala nije prihvatljivo stoga smo već nabavili nova stabla kestena koja će zasaditi po svim pravilima struke, a koja će već ovog proljeća razviti krošnje, istaknuo je Mostarac.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }