Uspješan rezultat višemjesečne policijske akcije, osumnjičena petorka predana pritvorskom nadzorniku

Sumnja se da su na području Zagreba, Rijeke i Splita preprodavali kokain i heroin

Rijeka – Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave primorsko-goranske, a ujedno i Policijske uprave Splitsko-dalmatinske proveli su kriminalističko istraživanje nad petoricom muškaraca starosti 49, 48, 21, 42, i 47) zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela „Neovlaštena proizvodnje i prometa drogama“ i „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“.

Policijski službenici Službe kriminaliteta droga na području Policijske uprave zagrebačke su 1. rujna 2021. godine uhitili četiri osobe te na području Policijske uprave primorsko – goranske jednu osobu zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te je provedeno više dokaznih radnji pretraga osoba, domova i prijevoznih sredstava.

Naime, sumnja se da je prvoosumnjičeni 49-godišnjak protivno odredbi članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga od početka 2021. godine do 1. rujna 2021. godine, na za sada neutvrđen način, a radi daljnje prodaje nabavljao veće količine kokaina i heroina koji je skrivao, vagao i prepakiravao u podrumskoj prostoriji u sklopu zgrade na području Črnomerca. Navedenu drogu je potom neovlašteno dalje prodavao drugim preprodavačima droge i krajnjim konzumentima na području grada Zagreba i okolice te gradova Rijeke, Vrbovskog i Hvara.

Temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu, 1. rujna je obavljena pretraga podrumske prostorije kojom prilikom je kod prvoosumnjičenog pronađeno 120,1 grama kokaina, 6,3 grama konoplje tipa droga, digitalna vaga za precizno mjerenje težine, pribor za pripremanje i pakiranje droge (gumene rukavice, plastične vrećice, električni mikser, posude i dr.) veće količine provalničkog alata (pajseri različitih dimenzija, više odvijača različitih veličina, tri GPS uređaja), podkapa, 43 komada pištoljskog streljiva call. 9 mm, prerađeni pištolj marke „Sig sauer“, osam mobitela te određeni novčani iznos.

Nadalje, sumnja se da su prvoosumnjičeni i trećeosumnjičeni zajedno počinili kazneno djelo „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ na način da je prvoosumnjičeni od početka 2021. do 1. rujna 2021. godine na za sada neutvrđen način, a radi daljnje prodaje nabavljao veće količine kokaina i heroina koji je predavao trećeosumnjičenom koji je ga je potom skrivao, vagao i prepakiravao u stanu u kojem neprijavljeno boravi na Trnju. Trećeosumnjičeni je dalje kontinuirano neovlašteno prodavao kokain na području grada Zagreba i okolice na način da bi temeljem samostalnih prethodnih dogovora ili prema uputama prvoosumnjičenog prodavao kokain kupcima konzumentima, da bi potom dio novca stečenog neovlaštenom prodajom droge predavao prvoosumnjičenom, a dio novca zadržavao za sebe.

21. srpnja 2021. godine temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu policijski službenici obavili su pretragu stana na području Trnja gdje neprijavljeno prebiva trećeosumnjičeni kojom prilikom je prije početka pretrage dragovoljno izručio dva prozirna paketića s tragovima kokaina, 4,75 grama kokaina, 1,1 grama konoplje tipa droga te digitalnu vagu za precizno mjerenje težine s tragovima kokaina.

Sumnja se da su prvoosumnjičeni i četvrtoosumnjičeni zajedno počinili kazneno djelo „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ na način da je prvoosumnjičeni unazad devet mjeseci, na za sada neutvrđen način, a radi daljnje prodaje nabavljao veće količine kokaina i heroina koji je dalje neovlašteno prodavao četvrtoosumnjičenom, koji je prema njegovim uputama, dalje predavao kokain njegovim kupcima konzumentima ili bi posredovao u kupoprodaji kokaina između prvoosumnjičenog i kupaca konzumenata.

Nadalje, sumnja se da je drugoosumnjičeni sam počinio kazneno djelo „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ na način da je od početka 2021. do 1. rujna 2021. godine na za sada neutvrđen način, a radi daljnje prodaje nabavljao veće količine kokaina koji je skrivao, vagao i prepakiravao u stanu u kojem boravi na području Maksimira te potom neovlašteno prodavao drugim preprodavačima droge i krajnjim konzumentima na području grada Zagreba.

Nadalje, obavljenom pretragom temeljem naloga Županijskog suda kod drugoosumnjičenog policijski su službenici pronašli 8,0 grama kokaina, dva mobitela, plinski pištolj marke „Rohm“ call. 9 mm, potkapu s prorezom za oči, crno-bijelu ski masku za lice, periku te određeni novčani iznos.
Sumnja se da je petoosumnjičeni sam počinio kazneno djelo „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ od početka 2021. do 1. rujna 2021. godine od prvoosumnjičenog, a radi daljnje prodaje nabavljao veće količine heroina koji je potom skrivao, vagao i prepakiravao u stanu u kojem boravi u Rijeci, nakon čega ga je dalje kontinuirano neovlašteno prodavao na području Rijeke. Nadalje, početkom ožujka 2021. godine u popodnevnim satima na području Rijeke, sumnja se da je za određeni novčani iznos od prvoosumnjičenog nabavio najmanje 50,0 grama heroina.

Opsežnim kriminalističkim istraživanjem pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno 221,41 grama kokaina, 192,6 grama heroina,10,2 grama amfetamina,18,1 grama konoplje tipa droga, prerađeni pištolj marke „Sig sauer“ 9 mm, s pripadajućim spremnikom i 43 komada streljiva kalibra 9 mm, punilo 50,47 grama, plinski pištolj marke „Rohm“, call. 9 mm, oprema za pripremanje i pakiranje droge (četiri digitalne vage za precizno mjerenje težine, električni mikser, mlinac za kavu, više komada plastičnih vrećica i drugo), veći novčani iznos, 15 mobilnih telefona, veće količine provalničkog alata (pajseri različitih dimenzija, više odvijača različitih veličina, tri GPS uređaja).

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni su u zakonskom roku predani pritvorskom nadzorniku zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili gore navedena kaznena djela te je podnijeta kaznena prijava, dok je protiv prvoosumnjičenog, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio još i kazneno djelo „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“ također podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.
Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio prekršaj iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana drugoosumnjičenom je izdan Obavezni prekršajni nalog.

  • Izvor: PU primorsko-goranska
  • Foto: PU zagrebačka