Uvedene nove mjera usporavanja prometa u općini Viškovo

U samom središtu Viškova i u naselju Sroki postavljeni su led treptači i bljeskalice koje signaliziraju vozačima pješački, dok je Marčeljima postavljen radar koji vozače upozorava na brzinu. 

Rijeka – Prije nekoliko dana, u Viškovu je završena realizacija posljednjih u nizu mjera smirivanja prometa. Tako su na dvije lokacije – u samom središtu Viškova kod crkve Svetog Mateja te u naselju Sroki postavljeni led treptači i bljeskalice koje upozoravaju vozače na nailazak pješaka. Još jedna mjera smirivanja prometa i povećanja sigurnosti svi sudionika u prometu uvedena je u naselju Marčelji gdje je postavljen radar koji vozače upozorava na brzinu kretanja. 

– Prilikom planiranja financijskih rashoda značajan dio rashoda se odnosi na unaprijeđenje postojeće i izgradnju nove prometne infrastrukture, uređenje prostora postojećih te izgradnju novih objekata namijenjenih odgojno-obrazovnim ustanovama, a koje su planirane s većim pješačkim zonama koje okružuju škole ili vrtiće, ali i javne zgrade i prostore, izvijestili su iz Općine.

– Viškovo s ciljem unaprijeđenja kvalitete života svojih mještana, a kojoj nesumnjivo doprinosi ​sigurnost upravo djece kao posebno osjetljive skupne, kontinuirano planira razvoj svog prostora te pritom posebnu pažnju pridaje održivoj i sigurnoj mobilnosti mještana. U prometnom segmentu rekonstruirano je niz raskrižja koja su izvedena kao kružna čime je smanjena brzina kretanja vozila i povećana sigurnost pješaka u prometu. Planiramo s takvim aktivnostima i nastaviti za što se izrađuje prostorno planska i projektna dokumentacija, ističe voditelj Odsjeka za planiranje i razvoj prostora, izgradnju komunalne infrastrukture i objekata javne i društvene namjene, EU projekte i javnu nabavu Sanjin Vranković. 

– Naglašavam da su za  daljnje rekonstrukcije ključnih raskrižja koja djeca koriste na putevima prema školi osigurana i sredstva. Također, kontinuirano se u zonama gdje su djeca pojačano prisutna, a primarno kod igrališta, dječjih parkova i sličnih prostora provode mjere smirivanja prometa i to korištenjem raznih suvremenih tehničkih mogućnosti i građevinskim intervencijama u prostoru. Vezano uz promet u cjelini, Općina Viškovo kontinuirano obavlja rekonstrukcije postojećih i gradi nove prometnice prema suvremenim načelima planiranja prostora na način da se u svim projektima planira ekološka i javna rasvjeta, nogostupi, ugibališta za vozila javnog gradskog prijevoza. Posebna pažnja se pritom pridaje prometu u mirovanju odnosno izgradnji parkirališta s pješačkim komunikacijama vezano za područja pojačanog interesa, kaže Sanjin Vranković. 

S planiranjem i realizacijom mjera smirivanja prometa nastavlja se i u 2021. godini i to projektiranjem novih prometnih rješenja u većini viškovskih naselja, ali i konkretnih uvođenja novih mjera. Za sljedeću su godinu osigurana sredstva za izvođenje mjera smirivanja prometa kod stare škole Marčelji, u blizini dječjeg vrtića Viškovo, u naselju Donji Sroki, u Širolima te na Straži u naselju Marinići. Mjere uključuju ograničenje brzine, postavu horizontalne i vertikalne signalizacije, uspornika (ležećih policajaca) te izvedbu umjetnih izbočina od asfalta. 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }