Valerij Jurešić više nije županijski pročelnik za kulturu, privremeno imenovana Tamara Carević – Baraba @ Rijeka

Valerij Jurešić više nije županijski pročelnik za kulturu, privremeno imenovana Tamara Carević – Baraba @ Rijeka

Jurešić prilikom predstavljanja projekta Putovima Frankopana

Dosadašnjem pročelniku radni odnos prestao je temeljem sudske presude, jer je Visoki upravni sud odbacio Jurešićevu žalbu na rješenje kojim je utvrđeno kako ne zadovoljava uvjetima natječaja temeljem kojeg je imenovan pročelnikom.

Rijeka – Tamara Carević-Baraba, dosadašnja voditeljica Ureda unutarnje revizije, imenovana je danas privremenom pročelnicom Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije, a na tom mjestu zamijenila je dosadašnjeg pročelnika Valerija Jurešića kojem je temeljem sudske presude prestao radni odnos u Primorsko-goranskoj županiji.

Naime, nakon Jurešićeva imenovanja pročelnikom Upravna inspekcija utvrdila je da ne ispunjava uvjetima natječaja. Tražilo se pet godina iskustva na poslovima koji traže visoku stručnu spremu, a Jurešić je – iako je obavljao istaknute dužnosti u domeni kulture – visoku stručnu spremu stekao otprilike godinu dana prije raspisanog natječaja. Niz godina trajali su postupci kojima je Jurešić pokušao osporiti to rješenje, argumentirajući kako se u natječaju nije tražilo iskustvo stečeno nakon diplome, no presudom Visokog upravnog suda u RH odbijena je žalba Valerija Jurešića, te je potvrđena presuda Upravnog suda u Rijeci. Donošenjem pravomoćne odluke u tom upravnom sporu izvršeno je rješenje župana Komadine o ukidanju rješenja o imenovanju Valerija Jurešića.

– Nažalost, presuda je potvrdila nalaz Upravnog nadzora i Upravnog suda u Rijeci. Time je potvrđeno kako se svi mi koji smo radno iskustvo stjecali u okvirima nezavisnog sektora, odnosno nezavisne kulture nalazimo u podređenom položaju. Nalaz i presude protupravno su izjednačili pojmove radnog staža i radnog iskustva i presudili da potvrde za godine koje sam proveo radeći u svojoj tvrtci, tvrtki moje supruge i atletskom klubu vrijede manje od evidencije iz elektroničke radne knjižice koja uopće ne služi kao evidencija radnog iskustva, niti ju takvom tretira ijedan natječaj. Naime, to bi značilo da preslikom radne knjižice dokazujete što ste zaista radili, te potvrde poslodavaca ne bi ničemu ni služile. Svoju ću pravnu bitku nastaviti ustavnom tužbom zbog povrede prava na rad i pravično suđenje, kazao je Jurešić.

Podsjetio je kako je tijekom svog mandata na čelu resora kulture i sporta u županiji realizirao niz projekata koji su osigurali značajnu financijsku podršku iz europskih izvora, ali i stvorili nova radna mjesta. Među takvim projektima najvidljiviji je projekt Putovima Frankopana.

– Ponosan sam što sam i ovaj put, kao i na svakom svom radnom mjestu dosad, svu svoju plaću priskrbio sam i nisam opterećivao javni proračun. Naime, svojim sam radom osigurao stotinjak milijuna kuna prihoda za Primorsko-goransku županiju iz fondova EU, te pomogao otvaranju brojnih radnih mjesta. Tako kanim raditi i u buduće, zaključio je Jurešić.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!