Veleposlanik Rumunjske Constantin Mihail Grigorie posjetio Županiju i Grad Rijeku

Suradnju na nacionalnom nivou želio bi dopuniti i suradnjom na lokalnom nivou. Zato je predložio uspostavu odnosa suradnje Primorsko-goranske županije i jedne rumunjske županije.

Rijeka – U sjedištu Primorsko-goranske županije, župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik župana Petar Mamula te zamjenik gradonačelnika Marko Filipović primili su rumunjskog veleposlanika Constantina Mihaila Grigoriea. U pratnji veleposlanika bio je konzul Aurel Georgescu, počasni konzul Rumunjske u Rijeci Dragutin Kamenski i Delia Vorkapić, djelatnica Počasnog konzulata.

Budući da je veleposlanik Primorsko-goransku županiju i Grad Rijeku posjetio u prosincu 2016. godine, kada se detaljnije upoznao sa županijom i gradom, u razgovoru je župan Komadina istaknuo samo najvažnije novosti. Među njima proglašenje Rijeke za prijestolnicu kulture 2020. godine, što smatra važnim i u svjetlu hrvatskog i rumunjskog predsjedanja Europskom unijom. Osvrnuo se na suradnju u okviru Inicijative 3 mora te moguću suradnju u obrambenoj industriji. Među temama je bila i rumunjska manjina u Primorsko-goranskoj županijii, koja se prepoznaje više po jeziku nego po izjašnjavanju, ali koja predstavlja bogatstvo za županiju. Župan se osvrnuo na gospodarske veze dviju zemalja, na iseljavanje stanovništva i migracije, što otvara mogućnosti dolaska radnika deficitarnih zanimanja iz Rumunjske u Hrvatsku i županiju.

Gradonačelnik Obersnel osvrnuo se na proglašenje rumunjskog grada Temišvara za prijestolnicu kulture 2021. godine, što otvara prilike za nove vidove suradnje, a program u Rijeci 2020. godine pružit će prigodu Temišvaru da se predstavi u Rijeci.

Veleposlanik Constantin Mihail Grigorie naglasio je da su odnosi između Rumunjske i Hrvatske dobri i intenzivni. U posljednjih 6 mjeseci Hrvatsku je posjetilo 5 rumunjskih ministara. Suradnju na nacionalnom nivou želio bi dopuniti i suradnjom na lokalnom nivou. Zato je predložio uspostavu odnosa suradnje Primorsko-goranske županije i jedne rumunjske županije. Njegov je prijedlog da to bude županija Galac s istoimenim gradom. Gradu Rijeci predložio je suradnju s Gradom Temišvarom. Veleposlanik je najavio dolazak u Hrvatsku rektora Sveučilišta iz Temišvara, koji će u toj prigodi posjetiti i Sveučilište u Rijeci, za koje postoji interes za uspostavu suradnje. Uspostavu suradnje planiraju i gospodarske komore Primorsko-goranske županije i Županije Galac.

Veleposlanik se osvrnuo i na značaj rada počasnog konzula Dragutina Kamenskog, koji je od velike pomoći sve većem broju rumunjskih turista koji dolaze u ovaj kraj. Upravo zbog porasta broje turista iz Rumunjske veleposlanik je izvijestio da je u planu, pored otvorenog počasnog konzulata u Splitu, otvoriti i počasni konzulat u Dubrovniku

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!