Velid Đekić i H-8 Nikole Tanhofera otvorili novu sezonu Ljetnog Art kina

Prva polovica lipnja u Ljetnom Art-kinu svake večeri u 21:30 donosi nove i nagrađivane naslove: talijanski dokumentarac Selfie Agostina Ferrentea, pobjednika Berlinalea Sinonimi Nadava Lapida, Ona koju zamišljaš s Juliette Binoche u glavnoj ulozi, talijansku dramu Sitne ribe i reprizu višestruko nagrađivanog Parazita Joon-ho Bonga

Rijeka – Već s prvim danom lipnja Art-kino je otvorilo svoju ljetnu rezidenciju u dvorištu Samostana Gospe Lurdske gdje će ljetne riječke večeri pod zvjezdanim nebom već osmu godinu za redom uljepšavati filmske projekcije Ljetnog Art-kina.

Nakon svečanog otvorenja jedine ljetne filmske oaze u centru grada – uz predstavljanje nove knjige riječkog publicista Velida Đekića “Važno je ne plašiti se večernjeg vlaka” i popratne projekcije antologijskog hrvatskog filma H-8 Nikole Tanhofera – ostatak ljeta donosi svakodnevan filmski program s početkom u 21:30 sati.

Prva polovica lipnja u Ljetnom Art-kinu donosi recentne i nagrađivane filmove europske i svjetske produkcije, a već 2. lipnja na program stiže francusko-talijanski dokumentarni hit Selfie u režiji Agostina Ferrentea koji analizira okolnosti nehotičnog ubojstva 16-godišnjeg Davidea Bifolca tijekom policijske potjere u zloglasnoj napuljskoj četvrti Traiano. Pritom redatelj dvojici najboljih prijatelja preminulog mladića daje mobilni telefon i mikrofon s uputom da snimaju vlastiti život kao selfie film. Rezultat je impresivan i zabavan kolaž o adolescenciji, čvrstom prijateljstvu i životu u kojem budućnost često određuje društveno i obiteljsko okruženje.

Idućeg dana, 3. lipnja, u Ljetno Art-kino stiže film Sinonimi Nadava Lapida, pobjednik prošlogodišnjeg Berlinalea. Temeljen na autorovim stvarnim iskustvima, film donosi priču o Izraelcu koji dolazi u Pariz odlučan u namjeri da do temelja izbriše svoj izraelski identitet i prošlost. Ipak, u Lapidovoj ekscentričnoj i tragikomičnoj priči duhovi prošlosti ne nestaju tako lako.

Četvrtak, 4. lipnja na ljetni program donosi napetu francusku dramu Ona koju zamišljaš, s velikom Juliette Binoche u glavnoj ulozi. Premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu, film prati Claire koja, kako bi ušla u trag svom bivšem partneru, izrađuje lažni profil na društvenoj mreži. Sjajna je Binoche nagrađena za svoju ulogu na Festivalu romantičnog filma u Cabourgu.

Još jedan talijanski naslov na repertoaru Ljetnog Art-kina, od petka, 5. lipnja je krimi-drama Sitne ribe, čiji scenarij potpisuje otac Gomorre Roberto Saviano, stvarajući još jednu realističnu priču o napuljskoj mladeži uključenoj u rat tinejdžerskih bandi. Film je nagrađen Srebrnim medvjedom za najbolji scenarij na prošlogodišnjem Berlinaleu.

Zbog velikog interesa publike, u dva reprizna izdanja, na veliko platno (Ljetnog) Art-kina vraća se neprikosnoveni film godine, Parazit Joon-ho Bonga, koji je u protekloj godini sakupio više od 250. Pomaknuta priča o obitelji s dna društvene ljestvice koja svoje bolje sutra počinje graditi infiltrirajući se u bogatu korejsku obitelj u protekloj je godini sakupila više od 250 nagrada, među kojima čak četiri nagrade Oscar (najbolji film, najbolja režija, najbolji originalni scenarij, najbolji međunarodni film). Parazit se prikazuje 8. i 10. lipnja.

Projekcije u Ljetnom Art-kinu održavat će se svaku večer u 21 sat i 30 minuta u dvorištu Samostana Gospe Lurdske u koje se ulazi kroz kino, a u slučaju lošeg vremena u dvorani Art-kina. Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!