FOTO/VIDEO Veliki prosvjedi skup ispred ŽCGO Marišćina, građani traže da politika riješi problem deponija

Predsjednik uprave Eko plusa Miodraga Šarac pak navodi da je društvu stalo da se sazna istina o utjecaju deponija na zdravlje mještana i zaposlenika, da se zaštiti svačije zdravlje. Dodaje da se mora uspostaviti suživot između ŽCGO Marišćina i stanovnika Marčelja i okolnih mjesta.

Rijeka – Veliki broj građana okupio se danas na prosvjednom skupu protiv Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Prosvjednici  su potpisivali peticiju kojom traže od političara da donesu odluku o zatvaranju Marišćine. Također, na prosvjednom skupu poslana je snažna poruka o tome da su građani više nemaju strpljenja i traže od odgovornih na svim razinama odlučivanja da se riješi problem Marišćine koji živote u okolnim mjestima predstavlja u noćnu moru.

Ukazano je da su zdravstvenom riziku izloženi i zaposlenici Marišćine koje truju emisije štetnih spojeva.

Osim toga, prosvjednici su poslali apel građanima Rijeke koje upozoravaju da je ŽCGO Maršića i njihov veliki problem. To ilustriraju podacima da Marišćina zagađuje Rječinu. Ponovljeni su konstatacije da je deponij izgrađen protivno volji građana i da ga je nametnula politika. Prosvjednici prema tome traže od političara da pronađu novo rješenje za zbrinjavanje otpada.

Ukazano je također da su zdravstvenom riziku izloženi i zaposlenici Marišćine koje truju emisije štetnih spojeva.

Prosvjedni skup okupio je i brojne političare. Marin Miletić iz Mosta poručio je da će se stranka boriti svim legalnim sredstvima da se deponij konačno zatvori.

– Stat ćemo ispred ulaza u Marišćinu i da niti jedan kamion više ne uđe i izađe, poručio je Miletić čiji je govor na prosvjednom skupu izazvao i najveće odobravanje.

Miletić u svom govoru ističe da je dosta igranja ping-ponga odgovornosti za propuste u radu Marišćine. Županijski vijećnik SDP-a Marko Mataja-Mafrici kaže da je Županijska skupština donijela dvije važne odluke koje će odrediti sudbinu Marišćine. Jedna je da Nastavni zavod za javno zdravstvo morati mjeriti utjecaj Marišćine na zdravlje stanovnika Viškova i Marčelja, a druga je da se od Vlade traže da pronađe alternativno rješenje za sustave gospodarenja otpadom kakav je implementiran na Marišćini.

Predsjednik uprave Eko plusa Miodraga Šarac pak navodi da je društvu stalo da se sazna istina o utjecaju deponija na zdravlje mještana i zaposlenika, da se zaštiti svačije zdravlje. Dodaje da se mora uspostaviti suživot između ŽCGO Marišćina i stanovnika Marčelja i okolnih mjesta.

Strpljenje građana primaklo se kraju.

– Zbog toga smo još u srpnju prošle godine počeli mjeriti 121 kemijski spoj na Pogledu, odnosno na području prvih kuća do deponija. Mjerenja pokazuju da niti jedan detektirani spoj nije bio ni blizu graničnih vrijednosti. Znači dosadašnja ispitivanja pokazuju da nema trovanja stanovnika Marčelja s deponija Marišćina, poručuje Miodrag Šarac koji podsjeća da se ispitivanja ponovljena na deponiju i nakon što ustvrđene određene nepravilnosti zaposlenicima naloženo nošenje zaštite opreme.

Na skupuj je upozoreno i na zagađenje Rječine

 

Video s velikog prosvjednog skupa:

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!