VIDEO Enrico Marotti: Draže mi je Volosko od Havaja

Život profesionalnog sportaša vodi ga diljem svijeta. Između ostalog, nekoliko mjeseci godišnje provodi trenirajući i testirajući surfersku opremu na Havajima i Tenerifima, no kaže kako mu je puno draže jedriti na vološćanskim valovima.

Volosko – Enrico Marotti svjetski je prvak u jedrenju na dasci, prvi sportaš u povijesti naše zemlje koji se okitio tom prestižnom titulom. Član Društva za sportove na vodi (DSNM) Volosko zlato je osvojio u oštroj konkurenciji u Danskoj, na hladnim valovima Sjevernog mora, a za taj se uspjeh priprema praktički čitav život, nošen tramontanom između Voloskog i Preluka.

Život profesionalnog sportaša vodi ga diljem svijeta. Između ostalog, nekoliko mjeseci godišnje provodi trenirajući i testirajući surfersku opremu na Havajima i Tenerifima, no kaže kako mu je puno draže jedriti na vološćanskim valovima.

Upravo ga je ovo mjesto uputilo na životni poziv, jer kao dječak s terase obiteljske kuće satima je promatrao jedriličare na Preluku i donio odluku kako će upravo to postati njegovim zanimanjem. No, prvo je krenuo u jedrilicu, s osam godina, da bi se kao tinejdžer prebacio „na dasku“. Nizao je uspjehe, među koje se ubraja i naslov prvaka Europe iz 2014. godine te viceprvaka svijeta dvije godine kasnije.

Na trening Marotti stiže u rano jutro, tek što se razdani, kako bi uhvatio sat vremena „dobrog vjetra“, a njegovo jedro s brojem 401 poznato je svim vološćanskim jedriličarima, ali i brojnim promatračima s obale. Kada je na moru, kaže, osjeća potpunu slobodu – uživa u borbi s valovima, u huku vjetra, u zrakama sunca što se probijaju nad Kvarnerom.

– Ovo je ponajbolje mjesto za surfanje na Jadranu, koje posebnim čini termički vjetar, a izvrsni prirodni uvjeti sasvim sigurno pospješili su moju karijeru i omogućili uspjehe. No, ovdje imamo i velik turistički potencijal koji možemo iskoristiti, jer ljudi iz cijelog svijeta dolaze kako bi osjetili naš vjetar, zaključuje 27-godišnji Marotti, prvi surfer iz Hrvatske s profesionalnim ugovorom i prvi domaći svjetski prvak u jedrenju na dasci.

Više u video-prilogu…

Razgovor s Enricom Marottijem dio je projekta Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije ‘Move to PGŽ!’ u sklopu kojeg je realizirano dvanaest razgovora s ljudima iz različitih aspekata javnog i gospodarskog života županije, s ciljem promocije njenih prednosti. Više o projektu pronađite na stranicama prigoda.hr!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }