VIDEO Film u kvartu – Filmska jesen na Kozali nastavlja se sutra projekcijom nagrađivanog dokumentarca Morane Komljenović

“Bosanoga (sasvim slučajna smrt)” prikazuje mehanizam straha kao integralni dio političkih sustava i jedinstvenu umjetničku pobunu do koje je došlo u Rijeci 1980-ih kao reakcija na strah i bespomoćnost

Rijeka – U četvrtak 24. rujna u 19:30 sati u velikoj dvorani Mjesnog odbora Kozala (Volčićev trg 2) nastavlja se s programom Film u kvartu u organizaciji Inicijative za kvart i uz potporu Udruge Liburnia Film Festival, u sklopu Civilnih inicijativa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Film koji će se gledati ovog četvrta dokumentarac je “Bosanoga (sasvim slučajna smrt)” redateljice Morane Komljenović iz 2011. Prikazuje na koji je način nasilna smrt mladića u Rijeci 1981. postala katalizator jedinstvenog fenomena u povijesti bivše Jugoslavije; više stotina građana Rijeke potpisalo je peticiju kojom su od policije i partije zahtijevali da preuzmu odgovornost za nasilje. Iako su sami događaji oko te smrti i danas nerazjašnjeni, ona je obilježila cijelu jednu generaciju i još uvijek je dio gradske legende – “Bosanoga (sasvim slučajna smrt)” prikazuje mehanizam straha kao integralni dio političkih sustava i jedinstvenu umjetničku pobunu do koje je došlo u Rijeci 1980-ih kao reakcija na strah i bespomoćnost. U filmu se pojavljuju mnoga poznata lica lokalne umjetničke scene – vodeća lica bendova Paraf, Termiti, Atomsko sklonište, LET3 i drugi.

Film je osvojio nagradu za najboljeg producenta (FADE IN) na Danima hrvatskog filma 2012. i posebno priznanje žirija u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa 2012. a prikazan je na Liburnia Film Festivalu, Opuzen Film Festivalu 8. Free Zone Film Festivalu u Beogradu 2012.

Prije filma s okupljenima će svoja redateljska i producentska iskustva podijeliti Marin Lukanović.

Film u kvartu do polovice studenog postavlja osnove novog, kulturnog i filmskog života prostora Mjesnog odbora Kozala, pod motom LODIS: lokalno, održivo, dostupno, izvedivo, suradnički. Namjera je organizatora prvenstveno filmskim programom povezati susjede Kozale, informirati ih i aktivirati kako bi sami bili osposobljeni kreirati kulturne sadržaje u svom kvartu, povezati se s ostalim dionicima javnog života kvarta kao što su udruge, civilne inicijative, lokalna administracija (mjesni odbor), škola i vrtić te projektni tim umrežiti s relevantnim gradskim i nacionalnim kulturnim ustanovama.

Projekcije i druženja organizirana su u skladu s epidemiološkim preporukama pa se publiku poziva na poštivanje distance, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru te pojačanu higijenu ruku.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!