VIDEO/FOTO Boje Mediterana Marka Valjka ispunile galerijski prostor crkvice Sv. Trojica

– Uvijek izlažem nešto što nisam izlagao ranije, nema kod mene recikliranja, jedna slika na dvadeset izložbi. Uglavnom volim namjenski ići snimiti fotke za izložbu. Zato i malo izlažem. Iako uglavnom izlažem crno bijele fotke, ovaj put sam otišao u totalni realizam, kolori mediterana, boje, more sunce, dio je snimljen još na dijapozitivima, istaknuo je Valjak.

Kastav – Izložba fotografija Marka Valjka pod naslovom “Boje Mediterana” od večeras krasi prostor galerije crkvice Sv. Trojica u Kastvu.

Ovom programom otvorena su ljetna kulturna događanja u Kastva, koja će i ove godine zaokupiti publiku koja tradicionalno pohodi sjajne programe ‘grada na brege’.

Pod sloganom ovogodišnjeg KKL- a, ‘Kultura usprkos svemu’, mi smo danas krenuli s prvom izložbom, a 26. lipnja kreće izmijenjeni program Kastafskog kulturnog leta, koji će trajati do rujna, najavila je Helena Ninković Budimlija, predsjednica udruge Kastafsko kulturno leto.

Uz autora i zamjenika gradonačelnika Kastva Deana Jurčića, otvorenje izložbenog programa uveličali su talentirani mladi glazbenici Marta Ćiković i Imran Duraj.

– Uvijek izlažem nešto što nisam izlagao ranije, nema kod mene recikliranja, jedna slika na dvadeset izložbi. Uglavnom volim namjenski ići snimiti fotke za izložbu. Zato i malo izlažem. Iako uglavnom izlažem crno bijele fotke, ovaj put sam otišao u totalni realizam, kolori mediterana, boje, more sunce, dio je snimljen još na dijapozitivima, od kojih će neki biti izloženi u nekoj vrsti instalacije, kao originali, formata 24×36 mm, tako da bi dobro bilo uzeti povećalo na izložbu, poručio je autor Marko Valjak u razgovoru za naš partnerski portal Lanterna.news.

– Prvo sam se bavio klasičnim slikarstvom, a krajem devedesetih uzeo sam fotoaparat u ruke i sve drugo je prestalo. Tada sam uglavnom boravio na Cresu i Lošinju i odnesao sam razviti film u radnju u Lošinj. Kad su fotografije bile gotove vlasnik je začuđeno pitao tko je to slikao i ostao je malo zatečen. To je bio Nadir Mavrović, meni osobno jedan od boljih fotografa prirode u to vrijeme. Po povratku u Kastav gdje sam tada živio počeo sam ozbiljnije i tada sam upoznao Janija Kukurina kojem sam uvijek zahvalan za poticaj u fotografiji i s kojim sam prvi puta izlagao u Sloveniji. Uskoro počinjem sve više fotkati, izlagat, da bi malo pomalo postalo dio profesije, jer uglavnom sam radio i drugi posao kako ne bi morao slikati stvari koje mi se ne slikaju, dodao je Valjak te istaknuo da slika kolor fotografiju uglavnom za posao te da mu je uvijek u art fotografiji bio najbitniji umjetnički dojam, a manje neko savršenstvo i tehničke dubioze.

– Kako sam u fotografiju došao iz nekog drugog pravca ne smatram da mora biti čista, klasična, tako da danas volim kombinirati u neki mix media, a kad to kažem ne mislim na photoshop kojeg malo koristim nego kombinirati fotografiju s objektima, staklom, fotoskulptura, fotonešto… Volim slikati portrete, žene, pejzaže sa ženama u pejzažu i stare barke, istaknuo je Valjak.

Izložba se može pogledati sve do 22. lipnja, svakim danom od 17 do 21 sat.

Boje Mediterana Marka Valjka Ispunile Galerijski Prostor Crkvice Sv. Trojica

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!