VIDEO/FOTO Kastav sutra ‘pada’ pod vlast maškara – Najavljen bogat program pusnih događanja

Nakon uručivanja ključeva na Fortici predstavit će se i ovogodišnji mesopusti, koji će svoj „kratki život“ nastaviti u kastavskim naseljima Spinčići, Jurčići, Rubeši i Trinajstići. Što su pripremili za ovaj pust, pogledajte u video-prilogu…

Kastav – Antonjski rog na Kastve zatulit će sutra, u petak 17. siječnja i označiti početak vladavine maškara. Program karnevala koji će tijekom idućih šest tjedana ispuniti Kastav brojnim događanjima najavljen je danas na tiskovnoj konferenciji.

– Dolazi nam jedno od najvažnijih godišnjih doba u Kastvu, ono „peto“. Ja još držim ovaj ključ od grada, ali sutra ću ga predati pa dobiti, nadam se, zasluženi godišnji odmor. A pod vlašću maškara, vjerujem da Kastav očekuju neki opušteniji i veseliji dani, ispunjeni druženjem, zabavom i odličnim raspoloženjem, kazao je gradonačelnik Kastva Matej Mostarac koji će sutra vlast u „gradu na brege“ predati pusnoj gradonačelnici Sanji Pešćici iz Pusnog odbora Spinčići.

Nakon uručivanja ključeva na Fortici predstavit će se i ovogodišnji mesopusti, koji će svoj „kratki život“ nastaviti u kastavskim naseljima Spinčići, Jurčići, Rubeši i Trinajstići. Što su pripremili za ovaj pust, pogledajte u video-prilogu…

A „pul Jurčić“ su se odlučili iskoristiti medijske reflektore usmjerene na susjednu Rijeku, stoga će za vrijeme maškara u tom mjestu vladati Pust – Jepko, koji će predsjedati Jurčićevon Europskon prijestolnicom kulture.

– Očekuje nas puno događanja, a na Pusni pondejak se pul nas gre pobirat jaja, to nan je najvažniji događaj kad naša Jurčićeva Europska prijestolnica kulturi dolazi do usijanja i ni besedi za to opisat, nego rabi prit i videt, prenio je uime Pusnog odbora Jurčići Roland Poropat.

Dan nakon Antonje, odnosno u subotu 18. siječnja, program Pusta nastavlja se rallyjem maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija koji se u Kastvu očekuje u 10.30 sati, a o ovom događanju možete više pročitati u ovom tekstu.

Iste večeri otvara se i Maškarani centar Kastav u šatoru „pul školske sportske dvorani“, gdje će svake subote do 15. veljače trajati pusni tanci. Prve večeri od 21 sat nastupaju Koktelsi, Decibeli i Reaktiva band, a idućih subota posjetitelje će zabavljati Mauro Staraj & La Banda, Grooversi, Night Express, Alen Vitasović, Elio Pisak, Kožne jakne, Decibeli te Reaktiva.

Kako se delaju pusne rožice za krabujosnice pokaževat će Sonja Vlah u petak 31. siječnja od 19 do 21 sat u Idičinoj peknjice, a dan kasnije očekuju se Frlanski zvončari u 9.30 sati u Rubešima, u 15.30 sati u Jurčićima te u 11 sati u Trinajstićima.

Tjedan dana kasnije, u subotu 8. veljače, održava se 15. Liburnijski malonogometni maškarani turnir i humanitarna akcija „Mladi za mlade“ od 12 sati u školskoj sportskoj dvorani Matija Katalinić. Što se Pust bude bližio kraju to će biti „zgusnutiji“ raspored događanja – u petak 21. veljače održava se 11. Memorijalni Balinjera spust pul Spinčić sa startom u 17 sati, dan kasnije dočekat će se Grobnički dondolaši u 11 sati na Trgu Matka Laginje, dok je večer rezervirana za 22. Ribarsku feštu pul Trinajstić koja kreće od 17 sati.

Do nedjelje u 13.30 sati, kada je najavljen doček Mučićeveh zvončari i maškar bit će dovoljno vremena za oporavak nakon feštanja, a na Pusni pondejak – 24. veljače – diljem Kastva „usni judi, mići i veli, cel dan po seleh pobiraju jaja“ dok se na Trgu Matka Laginje oko 13.30 sati očekuje dolazak Halubajskeh zvončari.

Završetak Pusta stiže u srijedu, 26. veljače kada slijedi osuda i važgivanje Pusta. I ove godine u pusnim događanjima sudjelovat će i Dječji vrtić Vladimir Nazor Kastav, koji će na Antonju podignuti mićega Pusta, a na Pepelnicu mu presuditi, dok tijekom šest maškaranih tjedanja mališane očekuju pusni tanci u vrtiću i u Maškaranom centru, sudjelovanje u karnevalskim povorkama te niz drugih maškaranih aktivnosti.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!