VIDEO/FOTO Partizan zasjao novim sjajem – Otvoren spomen park i igralište kraj slavnog spomenika

Trinaest metara visokog Partizana izgradili su 1966. godine vješti majstori zidari i klesari ovog kraja, a sada je konačno dobio parkovni prostor i rasvjetu koju zaslužuje. Ispod spomenika nalazi se i lijepo dječje igralište, kao garancija da će ovo mjesto postati prostor okupljanja svih generacija.

Kastav – Partizan u Rubešima, visoki kameni spomenik što već 56 godina „stražari“ nad Kvarnerom, zasjao je jučer novim sjajem. Uz novu rasvjetu koja će osvjetljavati Partizana noću, uređen je i park te dječje igralište koje će tijekom dana privlačiti razne generacije Kastavaca i Matuljaca na druženje.

– Ovo otvorenje organizirali smo u sklopu proslave Dana grada, je Kastav je jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji svoj dan veže uz antifašističku borbu. Na ovom mjestu prisjećamo se tih teških dana, ali i s ponosom pamtimo naše sumještane koji su pokazali prkos, snagu i neosvojivost našeg kraja. Želja nam je da ovaj kompleks postane mjesto druženja i veselja za stare i mlade, kazao je gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.

Istaknuo je kako je Partizan spomenik osloboditeljima, ali i kastavskim majstorima koji su vještim rukama klesali svaki kamen i ugrađivali ga u velebni kip.

– Ovaj velebni spomenik osmislio je akademski kipar Vlatko Matković, a izradili brojni kastavski artižani. On je zahvala svima koji su otišli u rat, ali i onima koji se nisu vratili. U narodno-oslobodilačku borbu uključilo se oko 500 stanovnika današnjeg Kastva, a 140 ljudi nije se iz te borbe vratilo, kazao je predsjednik UABA-e Kastav Ivica Rubeša, koji je istaknuo simboliku činjenice da se Partizan nalazi kao stražar na mjestu s jednim od najljepših pogleda u našoj regiji, nedaleko kojeg je prolazila bodljikava žica što je razdvajala ove krajeve na dvije države.

Obnova spomen parka i izgradnja dječjeg igrališta financirani su sredstvima Primorsko goranske županije i Grada Kastva.

– Kada sam dobio poziv za ovo događanje, odmah sam odlučio da se moram odazvati, jer dosad još nisam sudjelovao na tako jedinstvenom otvorenju – spomeniku antifašističkoj borbi i dječjem igralištu. Hvala svima što štujete našu antifašističku povijest, ali i razmišljate o budućnosti. Županija je izrazito okrenuta našoj djeci, kroz brojne aktivnosti i proračunske stavke, stoga me veseli da uz ovaj spomen park stoji i dječje igralište, rekao je župan Zlatko Komadina.

U programu otvorenja sudjelovali su Glazbeno društvo “Spinčići”, Mješoviti pjevački zbor KUD “Halubjan” Viškovo te mališani iz čakavska grupe “Žvejarini” Društva naša djeca Kastav, a za okrijepu brojnih građana koji su se priključili druženju nakon otvorenja pobrinula se Udruga Belica.

Partizan Zasjao Novim Sjajem – Otvoren Spomen Park I Igralište Kraj Slavnog Spomenika

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!