VIDEO/FOTO Svečano otvorena Kuća Belice, atraktivan i reprezntativan muzej vinarstva Kastavštine

Na dva kata kuće prostire se zbirka posvećena tradiciji obrade vinograda na kastavskih obroncima, prema zamisli Grge Frangeša koji je imao i zadatak biti vodičem prvoj grupi posjetitelja novootvorene Kuće Belice.

Kastav – Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac i pročelnik Ureda županije Goran Petrc, praćeni budnim pogledom čelnika Udruge Belica Miljenka Hosta prerezali su večeras mladu lozu pred starim vratima Kuće Belice, otvorivši tako ovo obnovljeno zdanje koje je udomilo pravi muzej vina Kastavštine.

– Ovih dana doista je ugodno biti gradonačelnikom Grada Kastva, kazao je Mostarac, istaknuvši kako ovog tjedna, povodom Dana Grada Kastva, sudjeluje u brojnim otvorenjima.

– No, treba znati da iza toga stoji puno rada i truda, a u ovom projektu, izgradnji Kuće Belice, primijetio sam kako postoji i dodatna, posebna energija, strast i želja za realizacijom te ideje. Ovo će biti mjesto okupljanja, koje će brojne goste dovoditi u Kastav i neće ih ostaviti ravnodušnima, rekao je Mostarac.

Na dva kata kuće prostire se zbirka posvećena tradiciji obrade vinograda na kastavskih obroncima, prema zamisli Grge Frangeša koji je imao i zadatak biti vodičem prvoj grupi posjetitelja novootvorene Kuće Belice.

U priogodnim govorima predstavnici Udruge Belica prisjetili su se procesa uređenja i opremanja Kuće Belice, ali i zaslužnih ljudi koji su u tome dali značajan doprinos. Tako je Ivica Rubeša istaknuo Ivicu Nemeca kao „motor i idejnog začetnika“ brojnih akcija ove udruge u njenim ranim danima, ali i sve gradonačelnike (i gradonačelnicu) Kastva koji su pružili podršku udruzi u njenim projektima. Kako je istaknuo, u Udruzi Belica Kastav je dobio dostojnog partnera, jer ova agilna ekipa organizira pedesetak događanja svake godine.

Miljenko Host zahvalio se i Županiji, koja je također sudjelovala u financiranju novog kastavskog zavičajnog muzeja, a Radenko Srdoč podsjetio je kako je čitava priča krenula 2012. godine kada je Udruzi Belica prepuštena ruševna kuća s namjerom njenog pretvaranja u reprezentativan prostor. Pet godina potrajali su radovi na obnovi, a 2017. godine krenulo je uređenje i opremanje prostora u kojem su velik doprinos volonterskim radom dali članovi udruge, a nesebičnim donacijama kastavski obrtnici.

– Dobili smo prostor koji će služiti na čast Gradu Kastvu i oplemeniti njegov identitet, kazao je Srdoč.

Pročelnik Petrc dodao je kako najbolji projekti uključuju suradnju civilnog sektora te lokalne i regionalne samouprave te kako će Županija i nadalje podupirati rad Udruge Belica. U druženju uz neizostavnu čašu vina slavljenicima iz agilne kastavske udruge pridružili su se brojni sugrađani i čestitari, a program su nastupima obogatili mladi harmonikaši Danijel i Emanuel Cuparić te Dorijan Rubeša.

Svečano Otvorena Kuća Belice, Atraktivan I Reprezntativan Muzej Vinarstva Kastavštine

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!