VIDEO/FOTO U prepunoj vološćanskoj crkvi održan koncert ‘Božić je judi’

Na vološćanskom nastupu izvođačima su se priključile članice Ženske klape Volosko, Žejanski kntaduri, Muška klapa Mirakul, David Danijel te crkveni zbor župne crkve Sv. Ane.

Volosko – U prepunoj vološćanskoj crkvi sinoć je održan koncert ‘Božić je judi‘ posljednji u nizu koncerata kojima se obilježava jubilarno 25. izdanje ovog tradicionalnog događaja.

Brojni posjetitelji uživali su u prigodnim blagdanskim melodijama jednog od najstarijih božićnih koncerata u Hrvatskoj, nazvanom po pjesmi Dražena Turine Šajeta koja je također ove godine napunila četvrt stoljeća, a koju su izveli Šajeta, Dule i Mario Battifiaca.

Koncert u organizaciji Hrvatske glazbene unije Primorsko goranske županije – Podružnice Rijeka i Radio Rijeke okupio je više od 150 izvođača u prekrasnoj božićno- novogodišnjoj čestitci, uz vođenje Jadranke Čubrić i Ivice Vrkića te pod producentskom palicom Aleksandra Valenčića. Na koncertu su nastupili brojni izvođači – Putokazi, Udruga sopaca otoka Krka, Vivien Galetta, Voljen Grbac, Hrvoje Hegedušić, Francesco Squarcia, Laura Valenčić i mnogi drugi, a pjesmu ”Božić je judi” na samom kraju izveli su neizostavni Duško Jeličić Dule u duetu s Katjom Budimčić. Jubilarno izdanje posebno je i po tome što je imalo čak tri izvedbe, a na vološćanskom nastupu izvođačima su se priključile članice Ženske klape Volosko, Žejanski kntaduri, Muška klapa Mirakul, David Danijel te crkveni zbor župne crkve Sv. Ane.

“BOŽIĆ JE JUDI” NAKON “BOŽIĆA U CIBONI” NAJSTARIJI JE KONCERT BOŽIĆNIH PJESAMA U HRVATSKOJ

Ovaj popularni koncert nastao je davne 1994. godine kada su glazbenici primorskog kraja i otoka prvi put zapjevali na burovitom riječkom Korzu uputivši božićnom pjesmom svoju prvu glazbenu čestitku sugrađanima. Od tada, do jubilarnog izdanja redovito, svakog prosinca, glazbenici se okupljaju kako bi brojnim poklonicima božićne pjesme zapjevali tradicionalne božićne napjeve (Hrvatskog primorja, Sjevernojadranskih otoka i Istre), Božićno – duhovne skladbe iz literature klasične glazbe, hrvatske tradicionalne božićne pjesme, svjetske tradicionalne božićne pjesme te popularne američke božićne pjesme. Na svakom se koncertu uvijek izvode Radujte se narodi (hrvatska trad. božićna),Tiha noć i Božić je judi, a na kraju koncerta izvodi se Narodi nam se (hrvatska trad. božićna).

Tijekom proteklih godina mijenjala su se mjesta izvedbe-nastupalo se na Korzu, Koblerovom trgu, HKD-a na Sušaku, Filodrammatici, Kapucinskoj crkvi, Trsatskom svetištu, Katedrali Sv.Vida. U proteklih 25 izdanja koncerta nastupilo je više od tisuću amatera i profesionalnih glazbenika svih glazbenih pravaca i gdje god nastupili, izvođače je pratila brojna vjerna publika, a oni su znali uzvratiti svojim nadahnutim interpretacijama. Glazbeni urednici koncerta bili su pokojni Miodrag Đuza Stojiljković, Koraljko Pasarić, Ivan Nino Načinović, Saša Matovina, Tatjana Bon, Aleksandar Saša Valenčić. Od prvog pjevanja na Korzu, uz glazbenike je i HR Radio Rijeka koja u izravnom prijenosu svake godine putem radio valova slušateljima prenese dio glazbene Božićne čarolije.

PLAVA KAZETA SA ŽUTIM SLOVIMA – BOŽIĆ NA KVARNERU

Sve se počelo ”kuhati“ 1993.g., kada Šajeta počinje snimati prve pjesme za svoj album prvijenac ‘Čestitke i aplauzi’. Tijekom snimanja 1994. u studiju Srića oformio se bend Capra d’ Oro i to u vrijeme velikog zamaha ČA-VAL-a, u kojem su u našem kraju, dominirala izdanja producenta Koraljka Pasarića („Nema problema“). Upravo Koraljko, nakon dva izdanja ČA-VAL albuma potiče Šajetu da se napravi i treću kazetu ČA-VAL – BOŽIĆ NA KVARNERU, a za kazetu je trebalo napisati Božićnu pjesmu.

– Doma sam je napisao. Posvetio sam je Božiću u svojoj obitelji, mojoj noni, prije svega koju i spominjem u pjesmi, prisjeća se Šajeta.

I tako se na kazeti Božić na Kvarneru (1994. godine), pojavila prva verzija pjesme Božić je Judi, u izvedbi Šajete & Kompanije. Na snimci pjesme su glasovi Duška Jeličića-Duleta te dua VIM (Vjeko Alilović-Miro Paušić).

– Htio sam da pjesma ima i malo rocka i hip-hopa, jer je u to vrijeme to bio trend. Pjesmu su snimali oni koji su se zatekli u studiju, a to su Ivana Jovanović-Mlakar, Robert Petković, Alen Grakalić Jero, Edi Lazarić….“ Nakon što je snimljenA, pjesma se počela vrtjeti u tada vrlo popularnoj emisiji Radio Rijeke ČA-Val, i stekla veliku popularnost, istakuo je Šajo.

U vrijeme snimanja albuma Blues berača šparoga,(1995/96.), susret s Elvisom Stanićem rezultira nastankom ove današnje, najpopularnije izvedbe pjesme. U toj verziji pjevaju i sviraju Šajeta, Duško Jeličić-Dule, Mario Lipovšek Battifiaca, Elvis Stanić, Ivan Popeskić, Martina Majerle i Kristina Radovčić-Kiki, a kasnije je pjesmu snimio i dječji zbor Tratinčice iz Rijeke. Do danas, pjesma BOŽIĆ JE JUDI, je najizvođenija pjesma na Kvarneru i jedna od najizvođenijih novo skladanih pjesama o Božiću u Hrvatskoj.

U vrijeme nastanka pjesme, želio sam da se u njoj pjeva o pravim Božićnim motivima. Tada, te daleke 1993.g. autori su se na neki način bojali u pjesme stavljati vjerske motive, pa je u pjesmama uvijek bilo puno snijega, borića, kuglica…. a ja sam odmah u tekst unio Isusa i prave simbole Božića. Zato je do danas ona ostala pjesma koju volimo, prisjetio se Šajeta nastanka pjesme.

Osnivanjem HGU PGŽ pjesma postaje sastavni dio glazbenog brenda udruge te koncerta koji po njoj nosi naziv – BOŽIĆ JE JUDI, koncerta kojim svake godine glazbenici upućuju svoju pjevanu božićno-novogodišnju glazbenu čestitku.

U Prepunoj Vološćanskoj Crkvi Održan Koncert ‘Božić Je Judi’

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!