[VIDEO] Konferencija Energetski dan 2021 održana u opatijskom Gervaisu

U uvodom obraćanju župan Zlatko Komadina osvrnuo se na osnivanje agencija i postojeće zelene projekte te najavio buduća ulaganja u održivost i energetsku učinkovitost u PGŽ-u.

Opatija – Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije i Regionalna energetska agencija Kvarner organizatori su konferencije Energetski dan 2021 posvećenoj zelenoj tranziciji Primorsko-goranske županije koja se održala u Centru Gervais u Opatiji.

U uvodom obraćanju župan Zlatko Komadina osvrnuo se na osnivanje agencija i postojeće zelene projekte te najavio buduća ulaganja u održivost i energetsku učinkovitost u PGŽ-u.

„Davno smo krenuli u formiranje obje agencije i anticipirali ovu priču već u prethodnom razdoblju pokrenuvši puno projekata vezanih uz zelenu tranziciju u PGŽ. Spomenuo bih samo neke od njih, poput energetskih certifikata i redoslijeda ulaganja u objekte u vlasništvu PGŽ-a, projekt energetske obnove škola, a slijedi nam i kandidiranje energetske obnove zdravstvenih ustanova. Prvi smo pokrenuli sustav gospodarenja otpadom pokušavši stvoriti ono što zovu “kružna ekonomija”. U praksi ide malo teže s obzirom nismo naišli na dobar odaziv naših lokalnih samouprava u smislu kompostana i energane koja bi koristila gorivo koje se proizvodi na Marišćini. Govoreći o solaru, tu smo davno pokrenuli projekt “burzu krovova” na javnim zgradama od čega prihodujemo određena sredstva. Također smo pokrenuli projekt Unije samoodrživi otok kojim pokazujemo da određena područja mogu biti energetski samodostatna i održiva, a u fazi realizacije je i velika sunčeva elektrana Orlec na otoku Cresu te ovih dana imamo izmjene Prostornog plana kako bi omogućili i vjetroelektrane na istočnom dijelu županije“, rekao je Župan.

Dodao je kako će PGŽ dati doprinos ovoj borbi protiv klimatskih promjena jer to je jedan mozaik. „Svatko radi jedan pomak i jedan korak kako bi svi zajedno napravili ono što moramo, a to je spasiti zemaljsku kuglu od našeg štetnog djelovanja zbog korbonske priče“, zaključio je Župan.

U nastavku konferencije o izazovima zelene tranzicije i mogućnostima financiranja putem ESI fondova, među ostalima, govorili su Vedran Kužić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ s temom europskog zelenog plana, energetske trendove u EU prezentirao je Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu, a Darko Jardas, ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner govorio o energetskoj tranzicija u lokalnim zajednicama i kako mobilizirati i uključiti dionike.

Događanje je uvršteno u program manifestacije Dani otvorenih vrata EU fondova 2021. Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.