[VIDEO] Na Trsatu slavljena sv. Misa za završetak hodočasničke godine i blagoslovljena slika bl. Alojzija Stepinca

U propovijedi nadahnutoj životom i djelom bl. Stepinca, velikog prijatelja Trsatskog svetišta i Majke Marije, mons. Devčić je istaknuo  kako je Alojzije rado hodočastio u ovo svetište da moli Gospu za zagovor za Crkvu u našem narodu  i za naš narod da ostane postojan u vjeri svojih otaca.

Rijeka – Svečano i dostojanstveno u bazilici Majke Božje Trsatske u nedjelju 31. listopada liturgijskim slavljem kojega je predslavio riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić proslavljen je završetak hodočasničke godine u ovom našem najstarijem marijanskom svetištu. Suslavili su gvardijan franjevačkog samostana na Trsatu i čuvar Svetišta fra Krunoslav Kocijan i trsatski franjevci, a pod misom je u glavnoj lađi crkve mons. Devčić blagoslovio novu sliku bl. Alojzija Stepinca, rad akademskog slikar Zorana Homena.

U propovijedi nadahnutoj životom i djelom bl. Stepinca, velikog prijatelja Trsatskog svetišta i Majke Marije, mons. Devčić je istaknuo  kako je Alojzije rado hodočastio u ovo svetište da moli Gospu za zagovor za Crkvu u našem narodu  i za naš narod da ostane postojan u vjeri svojih otaca. „Molio je također za one koji su se u Crkvu razočarali, koji su je napustili i postali njezini protivnici i progonitelji, da se obrate i vrate u njezino okrilje. Molio je također nju, koju štujemo i kao zaštitnicu Hrvatske (Advocata Croatiae), da s ovog svetog brda bdije nad našim  gradom, nad prelijepim Kvarnerom, Istrom, Primorjem, Likom, Gorskim kotarom, Dalmacijom, Kordunom, Zagrebom i Zagorjem, Slavonijom, Bosnom i Hercegovinom itd. Bio je u neprekinutom nizu hodočasnika sa svih strana Lijepe naše u ovo svetište, koji su ga i ove godine pohodili da bi Majci Milosti na Trsatu zahvalili za uslišanja i molili je za njezin majčinski zagovor u svojim potrebama.“

Kako ističu iz Riječke nadbiskupije, okupljene je potaknuo na nasljedovanje Isusa kao našeg učitelja, ali i nasljedovanje kršćanskih svetaca i mučenika  koji su na svom putu nasljedovanja Isusa prolazili kroz ista iskušenja kao Isus: Bili su prezreni, odbačeni, osuđivani, mučeni i ubijani na razne načine, ali neprijatelji Božji nisu ih mogli ničim odvratiti od nasljedovanja Onoga koji je rekao: „Ja sam Put, Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni“ (Iv 14, 6). Njih je nasljedovao i sam Alojzije Stepinac koji se u životu morao suočavati i boriti s mnogim preprekama i protivštinama. „Još kao mladić iskusio je sve zlo Prvog svjetskog rata, čak i zarobljeništvo. Zatim je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, zajedno  s hrvatskim narodom i Katoličkom Crkvom, morao trpjeti mnoge nepravde, a potom strahote Drugog svjetskog rata i, na koncu, komunistički režim koji je njegovu vjernost Svetom Ocu i Katoličkoj Crkvi stavio na najtežu kušnju. U svim tim nedaćama blaženi je Alojzije našem narodu i Crkvi bio čvrsti oslonac i orijentir, ali ne slijedeći ljudsku mudrost ili upotrebljavajući sredstva kojima se za postizanje određenih ciljeva služe ljudi ovoga svijeta, nego oslanjajući se čvrsto na Boga, po uzoru na sv. Pavla koji je u Poslanici Filipljanima (4, 13) napisao: „Sve mogu u Onome koji me jača.“

Vjera i čvrsto pouzdanje u Isusa Krista i u Marijin zagovor i pomoć bili su oslonac bl. Stepincu koji je Mariji, kao Zaštitnicu Hrvatske (Advocata Croatiae), preporučivao i Crkvu i narod. Neka nam, draga braćo i sestre, on bude uzor vjere i pouzdanja u Boga i u Marijin zagovor u svim našim životnim poteškoćama i iskušenjima. Tko ima Boga za Oca, Isusa za brata, a  Mariju za majku, ne može propasti pa da mu je i dolinom smrti proći, zaključio je nadbiskup Devčić.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }