ERSTE AD

VIDEO Nove tehnologije imaju sve veći utjecaj i u umjetnosti: Otvorena izložba Glowing Globe u galeriji Kortil

Ovakav projekt donosi revoluciju u umjetnosti i izložbama jer se one u budućnosti neće samo gledati i promatrati, već će se moći intenzivnije osjetiti i doživjeti kroz aktivnije sudjelovanje, primjerice virtualno kretanje po prostoru uz pomoć posebnih naočala, specijaliziranih tableta i raznih aplikacija.

Rijeka – Nove tehnologije se u svijetu, pomalo i kod nas, sve više primjenjuju u poslovima kroz umjetnu inteligenciju, dronove, robotiku i 3D printanje. Bilo je pitanje vremena kada će se početi spajati s umjetnošću. Upravo se takvo nešto može vidjeti u Galeriji Kortil, gdje je jučer otvorena izložba radova umjetnika koji su spojili opipljivo s apstraktnim, preciznije virtualnim pod nazivom Glowing Globe.

Izložba je nastala kao kritičko promišljanje umjetnika o tehnologiji u umjetnosti i njenoj budućnosti, a sadrži radove Giulije Bowinkel Friedemann Banz, Rodericka Coovera i Krzysztofa Wołea, Ivane Franke, Vladislava Kneževića, Litta aka Litto aka., Daniele Weiss & Antona Lakhontova aka. Patricka K. H., Michaela Saupa & Matevža Kolenca, Marte Stražičić i Moon Martine Zelenike. Ovakav projekt donosi revoluciju u umjetnosti i izložbama jer se one u budućnosti neće samo gledati i promatrati, već će se moći intenzivnije osjetiti i doživjeti kroz aktivnije sudjelovanje, primjerice virtualno kretanje po prostoru uz pomoć posebnih naočala, specijaliziranih tableta i raznih aplikacija.

– Centar za inovativne medije Sveučilišta u Rijeci je prošle godine počeo istraživati virtualnu stvarnost i zapravo smo se orijentirali u dva smjera. Prvi je bio teorijsko istraživanje praktičnog gdje smo dobili potporu Sveučilišta za rad sa studentima, a onda smo željeli u Hrvatsku dovesti radove koji su recentni i prikazuju virtualnu, proširenu stvarnost. Radovi pokazuju virtualnu stvarnost na dva načina. Prvi je preko naočala pomoću kojih se može kretati kroz virtualni prostor, a drugi pomoću tableta, izjavila je Dijana Protić iz SINTOMENTA – udruge za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture.

Tako uz pomoć aplikacije na tabletu posjetitelji gledajući mogu doživjeti proširenu stvarnost, a radovi umjetnika su se stvarali paralelno s nastankom aplikacija.

– Trudili smo se prikazati radove koji su stvarno jako dobro iskoristili nove tehnologije i koji onda na taj način komuniciraju s publikom. Mislim da je to svakako budućnost u umjetnosti, iako se treba riješiti stvar sa naočalama i slušalicama za virtualnu stvarnost jer su još uvijek teške, ali rade se istraživanja tako da će ideja sigurno biti još bolja, najavila je Protić.

Spajanje novih tehnologija i umjetnosti može se pogledati i doživjeti u Kortilu do 23. studenog, radnim danom od 10 do 13 sati, pa od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }