VIDEO Prosvjednici blokrali Marišćinu i upozoravaju na opasne posljedice: “Ovdje se brani riječka voda”!

Prosvjednici su upozorili na neadekvatno odlaganje biorazgradivog otpada, ali i na moguću opasnost prodiranja otpadnih voda u kraški teren.

Viškovo – Na Marišćini se brani riječka voda – poručili su ransparentnom mještani Viškova i Marčelja, njih stotinjak koji su jutros blokirali ulaz u Centar za gospodarenje otpadom Marišćina, upozorivši kako otpadne vode iz Marišćine utječu u kraški teren te bi mogle ugroziti i riječku vodu za piće!

– Danas smo se okupili ovdje, na mjestu zločina, na mjestu gdje se vidi apsurd hrvatske politike, na mjestu koje nas truje kao zamorce u laboratoriju. U današnje vrijeme kada mladi odlaze iz naše domovine, kada radnici iz našeg grada ne dobivaju plaću, kada se moramo ozbiljno zabrinuti za našu budućnost, možda problem smrada građanima ove županije ne izgleda toliko bitan. Ali on je nama jako bitan. Mi tu živimo, ovo je naš dom, ovdje rastu naša djeca. Ovaj smrad je otrov, mi ga danas udišemo i bojimo se za našu budućnost. Ovim prosvjednim skupom, nakon 6 godina strpljivog čekanja, još jednom glasno poručujemo da nismo pognuli glave i da se nećemo pomirili sa sudbinom kakvu ste nam namijenili. Iako ste od Viškova napravili županijsko smetlište, nećemo dozvoliti da vaša površnost i nesposobnost ugrozi našu budućnost. Da, uspjeli ste nam ugroziti sadašnjost, ali vjerujte nam, nećemo odustati od traženja svojih ustavom zajamčenih prava, poručili su nakon prosvjeda u priopćenju članovi udruge Krizni eko stožer Marišćina.

Uz problem otpadnih voda, upozorili su i na problem neprikladnog odlaganja biorazgradivog otpada. Za njegovo rješenje, kako su naglasili, traže od nadležnih pet aktivnosti: prvi uvjet je da Grad Rijeka, Općina Viškovo i ostale jedinice lokalne samouprave Primorsko goranske županije “da prestanu ignorirati zakone i uredbe Republike Hrvatske i hitno donesu nove Odluke o gospodarenju komunalnim otpadom u kojima će jasno biti navedeno da biorazgradivi komunalni otpad treba prikupljati odvojeno od svih ostalih komponenti otpada”.

– Tražimo od komunalnih društava, naročito KD Čistoća iz Rijeke, da se hitno pripreme za odvojeno prikupljanje bio otpada. Tražimo od jedinica lokalne samouprave iz Primorsko-goranske županije da hitno pronađu prikladne lokacije za obradu biorazgradivog komunalnog otpada postupcima kompostiranja ili anaerobne digestije. ražimo od Ministarstva zaštite okoliša i energetike da zatvori odlagalište Marišćina sve dok se ne riješi problem smrada. Tražimo od Ureda državne uprave hitnu ocjenu zakonitosti Odluka o gospodarenju otpadom jedinica lokalne samouprave iz Primorsko gorane županije, poručili su iz Kriznog eko stožera Marišćina.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }