VIDEO RAZGOVOR – Neno Belan: Jako mi paše intima Rijeke, njena toplina i mir

Rođeni Splićanin, kao svoje prebivalište izabrao je Rijeku gdje već 22 godine svira s grupom Fiumens. Prilog je realiziran u sklopu projekta Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije ‘Move to PGŽ!’

Rijeka – Neno Belan osoba je koja ne treba poseban uvod, već na sam spomen njegova imena gotovo će svatko u glavi čuti melodiju i stihove neke od pjesama koje su obilježile proteklih tridesetak godina. Rođeni Splićanin, kao svoje prebivalište izabrao je Rijeku gdje već 22 godine svira s grupom Fiumens.

– Tu sam našao neki svoj mir. Živim u centru, imam i svoj studio, imam bend ovdje. Ne koristim puno auto jer sam u centru i sve mi je blizu pješice. Rijeka u stvari funkcionira kao mali grad. Svi okolni kvartovi su spavaone, a svi koji su vani su u centru. Tako da, ako prošetaš Korzom, uvijek ćeš sresti deset poznatih. To je princip malog mista i o to meni jako paše, ta intima Rijeke, njena toplina i mir. Ljudi su jako ljubazni, civilizirani i kulturni i ugodno je jako živjeti u ovom gradu, kaže jedan od najpoznatijih i najizvođenijih hrvatskih skladatelja popularne glazbe.

Ističe i kako Rijeka živi „punim plućima“ sve dane u godini.

– Imamo brdo raznoraznih klubova za mlade, i u centru i na Trsatu, imamo kina, imamo koncerte koji se povremeno organiziraju na otvorenom, imamo Fiumanku, imamo Student’s Day, imamo raznorazne manifestacije, naravno i Karneval i sve što se događa oko njega. Tako da cijelu godinu nešto ima, govori Belan.

Osim kao glazbenik i kantautor, Belan se u svom riječkom studiju bavi i produciranjem glazbe, stoga ima vrlo dobar pregled kvalitete domaće scene u odnosu na onu inozemnu, a koja nije nepovoljna za naše izvođače.

– Kad sam ja počeo i dosegao neki prvi zenit, to su bile osamdesete kada je stasala cijela moja generacija, tada smo definitivno bili paraleni sa svjetskom scenom. Evo primjera baš iz Rijeke – Denis&Denis. Kada je krenuo elektro-pop u svijetu, krenuo je i elektro-pop tu. I to je zvučalo… Da su pjevali na engleskom, bez problema bi mogli biti objavljeni u Velikoj Britaniji, zaključuje Belan.

Razgovor s Nenom Belanom dio je projekta Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije ‘Move to PGŽ!’ u sklopu kojeg je realizirano dvanaest razgovora s ljudima iz različitih aspekata javnog i gospodarskog života županije, s ciljem promocije njenih prednosti. Više o projektu pronađite na stranicama prigoda.hr!

Pogledajte više priloga projekta ‘Move to PGŽ!’:

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }