VIDEO Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija: Želimo biti otvoreno Sveučilište u otvorenoj regiji

U video-prilogu pogledajte što Snježana Prijić Samaržija kaže o riječkom Sveučilištu i regiji u kojoj je smješteno. Prilog je realiziran u sklopu projekta Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije ‘Move to PGŽ!’

Rijeka – Snježana Prijić Samaržija od 2017. godine rektorica je Sveučilišta u Rijeci, tek druga žena u povijesti ove institucije koja je dospjela na „čelnu poziciju“. Rektoricom je postala točno 20 godina nakon što je počela raditi na Sveučilištu, točnije na Filozofskom fakultetu gdje je zaposlena od 1997. godine. Prije izbora za rektoricu, gotovo 10 godina bila je prorektorica za studije i studente, a paralelno se bavila i znanstvenom karijerom. U nekoliko knjiga i pedesetak radova bavila se temama društvenog značaja kao što su prava žena, manjina i problematikom rada.

– Danas se puno priča o STEM-u, što je dobro, međutim, nikako ne bismo smjeli zanemariti ulogu društvenjaka i humanista, zato što je STEM bez humanizma i društvenih znanosti prazan, jednako kao što su društvene znanosti i humanizam bez nekog elementarnog sadržaja kada nema STEM-a. Uopće nema dileme, prostor za interkaciju, interdisciplinarnost postoji, pa kad govorimo danas o umjetnoj inteligenciji ili kada govorimo o nekim velikim izazovima vezanim uz tehnologiju, čini se nužnim promišljati kako će to utjecati na čovjeka, kaže je rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Njen program u izborima za rektorsku poziciju bio je „Otvoreno Sveučilište za otvoreni svijet“, a na tim temeljima protekle dvije godine trudila se otvoriti Sveučilište prema zajednici, kroz programe poput transfera znanja ili pametne specijalizacije u kojima UNIRI surađuje s Primorsko-goranskom županijom i županijskom Regionalnom razvojnom agencijom.

– Nama je važno ovog trenutka biti otvoreno sveučilište, raditi na idejama otvorene znanosti, internacionalizacije i pokušavamo ući u europske mreže sveučilišta. Vidimo se kao mlado sveučilište u budućoj dobroj i uspješnoj Europi. Mislim da Sveučilište treba i mora biti mamac za neke mlade, nove ljude, kako bismo ih privukli u Rijeku i u Županiju. Ovdje imamo 18 tisuća ljudi, plus 2 tisuće zaposlenika – to je snaga, govori Prijić Samaržija.

Više u video-prilogu…

Razgovor s rektoricom Prijić – Samaržija dio je projekta Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije ‘Move to PGŽ!’ u sklopu kojeg je realizirano dvanaest razgovora s ljudima iz različitih aspekata javnog i gospodarskog života županije, s ciljem promocije njenih prednosti. Više o projektu pronađite na stranicama prigoda.hr!

Pogledajte više priloga projekta ‘Move to PGŽ!’:

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!