VIDEO Svjetski dan migranata obilježit će se bogatim programom u Palachu i koncertom Che Sudake & Gustafa u Pogonu kulture

VIDEO Svjetski dan migranata obilježit će se bogatim programom u Palachu i koncertom Che Sudake & Gustafa u Pogonu kulture

FOTO: rijeka2020.eu

U petak, 21. prosinca, održat će se veliki koncert latinoameričkog sastava migranata Che Sudaka i istarskih Gustafa. 

Rijeka – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i programski pravac Kuhinja proslavit će Svjetski dan migranata u utorak 18. prosinca u Palachu posebnim programom sastavljenim od diskurzivnog, kulturno-umjetničkog te gastronomskog dijela. Proslava će se protegnuti i na petak, 21. prosinca, kada će se u riječkom Pogonu kulture održati veliki koncert latinoameričkog sastava migranata Che Sudaka i istarskih Gustafa. Za Rijeku 2020 – Europsku prijestolnicu kulture Svjetski dan migranata od izuzetne je važnosti jer su migracije, uz vodu i rad, glavna tematska okosnica programa, a njima se bavi i cijeli jedan programski pravac EPK – Kuhinja.

Točno na Svjetski dan migranata, u utorak 18. prosinca s početkom u 18 sati, u riječkom kulturnom centru Palach i Galeriji SKC održat će se besplatni umjetničko-diskurzivni i gastronomsko-glazbeni program. U sklopu projekta “Risk Change/Riskiraj promjenu” Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, od 19 sati će novinarka Barbara Matejčić i sociolog iz Instituta za migracije i narodnosti Drago Župarić Iljić održati predavanje o istraživanju migracija u Rijeci te pokušati dati odgovor na pitanja je li Rijeka multikulturalan i otvoren grad, a Riječani tolerantni i spremni na dobrodošlicu stranaca, manjina, migranata i izbjeglica u svoju zajednicu te kakvo je Rijeka mjesto za život u očima svojih doseljenika i povratnika. Od 20:15 sati slijedi razgovor s nagrađivanim dokumentaristom Želimirom Žilnikom kojeg vodi filmski teoretičar Igor Marković, a fokusirat će se na umjetničku i dokumentarnu interpretaciju izbjegličke i migrantske krize, rata i genocida kroz film.

Che Sudaka

U Galeriji SKC predstavit će se participativni umjetničko-istraživački projekt vizualne umjetnice Lare Badurine “Kraj o liku/idemo doma” u sklopu kojeg će se putem live streama iz Argentine javiti sa suradnikom Ninom Sorićem i emigrantima koji će posjetiteljima ispričati svoje priče na temelju kojih će pozvani umjetnici u realnom vremenu slikati akvarele, a posjetitelji će se moći priključiti. U 21:15 započinje gastro i glazbeni program. Ukusnu latinoameričku hranu pripremit će Gisela Echeverria iz Venezuele i Dionne Hosang iz Trinidada i Tobaga. Cijelu večer plesat će se uz glazbu bez granica po izboru DJ Sun Matta.

Proslava se nastavlja u petak, 21. prosinca u 20:30 sati velikim koncertom u Pogonu kulture gdje će po prvi put nastupiti argentinsko-španjolski reggae-ska sastav Che Sudaka formiran početkom 2000-tih u Barceloni od strane uličnih svirača – ilegalnih doseljenika iz Argentine i Kolumbije. Kad govore o svom stvaralaštvu, članovi grupe navode različite utjecaje i uzore: Los Fabulosos Cadillacs, Todos tus Muertos, Mano Negra, Rubén Blades, Bob Marley, Peter Tosh, Sumo, Cafe Tauba, Manu Chao… Na pozornici će im se pridružiti Gustafi – odličan izbor za ovu dinamičnu slavljeničku glazbenu večer. Spajanjem rocka, istarske folklorne glazbe, odmetničke poezije na čakavštini sa zvukom tex-mexa, Gustafi su stvorili jedinstveni glazbeni stil, a velika koncertna aktivnost, brojni hitovi te scenski i vizualni identitet obilježen neformalnošću i spontanošću doveli su ih do vrha hrvatske glazbene scene. U tijeku je prodaja ulaznica po 70,00 kn putem sustava Entrio (https://bit.ly/2F1JsW8), a na sam dan koncerta 21. prosinca ulaznica će iznositi 90,00 kn.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }