VIDEO Twingom od Opatije do Maroka – Opatijac Nikica Karas planira zanimljivo putovanje

– Na putu bi radio sve ono što radim i u Opatiji, a to je priroda i kultura. Planiram raditi fotografije i videa te po povratku objaviti kompletan materijal, istaknuo je Nikica.

Opatija – Nikica Karas, naš svestrani sugrađanin te vrijedan promotor i organizator na umirućoj opatijskoj kulturnoj sceni odlučio je sa svojim Renault Twingom krenuti na put od Opatije do Maroka.

Izračunao je da će na svom putu prijeći najmanje 10 648 km od Hrvatske, preko Slovenije, Italije, Monaka, Francuske, Španjolske, pa do Maroka u kojem planira boraviti 54 dana te ga prijeći ‘uzduž i popreko’. Povratak planira preko Portugala, Španjolske, Francuske, pa prema sjeveru u Belgiju, Nizozemsku, Njemačku, Češku, Austriju, opet u Sloveniju i nazad – doma u Opatiju. Cijelo putovanje trajat će 163 dana, a kalkulacija mu govori da će mu troškovi ovog putovanja iznositi 12 535,23 €. No, ako ne skupi cijeli iznos, morat će mijenjati plan.

– Na put krećem s Twingom jer nemam drugo prijevozno sredstvo. Do sada me je služio izvrsno. Pouzdan je, troši malo goriva i trenutno je jedina opcija koju imam za prijevoz. Vodim se idejom da treba iskoristiti ono što imaš sada, a ne razmišljati o tome što nemaš, istaknuo je Nikica.

Za potrebe putovanja pokrenuo je Indiegogo kampanju te planira napraviti još neke akcije s ciljem prikupljanja sredstva. Prema njegovim riječima, ovo nije turističko putovanje, već kulturna razmjena i upoznavanje novih prirodnih i kulturnih bogatstva ljudi i zemalja koje planira posjetiti.

– Najradije spajam, prirodu i kulturu, u nerazdvojivu cjelinu jedinstva čovjeka i prirode. Prije deset godina prestao sam jesti meso i ribu. Tada sam počeo uzgajati sezonske kulture i učiti o divljim biljkama, o gljivama i voćkama i nekoliko godina sam se time intenzivno bavio. Sada primjenjujem to znanje u svakodnevnom životu, 70 do 80 % hrane ili sam uzgojim ili sam uberem. I na ovom putovanju planiram brati i sakupljati namirnice i učiti o biljkama koje zateknem. Htio bih da moje putovanje bude shvaćeno kao normalni životni put nekog čovjeka. Također, u planu mi je i kompletno putovanje zabilježiti kamerom i riječima, a nadam se da će sve rezultirati putopisnom monografijom i dugometražnim dokumentarcem, kazao nam je Nikica.

Što je sve i kako Nikica zamislio pogledajte u priloženom videu…

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }