VIDEO Završen prvi od deset najavljenih trajnih umjetničkih radova – Instalacija ‘Puli Mȁlina’ zasjala punim sjajem

Voda je oduvijek imala važnu ulogu u životu mještana Lovranske Drage te je u njezinu zemlju ucrtala živu mrežu puteva, staza i mostića. Na takvoj jednoj stazi – na pronađenim ostacima staroga mlina – smjestio se „Puli Mȁlina“, objekt inspiriran tradicijskim poljskim skloništima.

Lovranska Draga – Vijest za rubriku ‘vjerovali ili ne’ dolazi nam iz Lovranske Drage, a ona glasi završena je trajna umjetnička instalacija ‘Puli Mȁlina’, koja je realizirana u sklopu programa Lungomare Art Europske prijestolnice kulture. I dok se tvrtka Rijeka 2020 posljednjih dana, u kulturnim krugovima i široj javnosti, isključivo provlačila kroz priču o dodijeljenih 59 otkaza te obustavljenu programsku priču, ova priča iz zaleđa Lovrana ipak je barem malo obasjala velebno najavljeni projekt.

Arhiva: Radovi

Trajna umjetnička instalacija, koja nosi naziv Puli Mȁlina, djelo je autora Davora Sanvincentija koju ju je sagradio na temeljima nekadašnjeg mlina, uz planinarsku stazu Medveja – Lovranska Draga – Vojak kako bi stvorio prostor koji postaje novo mjesto susreta, bazirajući se na specifičnostima ovog kraja. Lovranska Draga zbog svoje je pozicije oduvijek bila sjecište raznih puteva koji su vodili od morske obale do vrha planine Učka, a čovjek i priroda na ovim su prostorima posebno povezani. Jedan od ključnih razloga naseljavanja Lovranske Drage u prošlosti bila je voda, njezino obilje i kvaliteta te je upravo tema vode i njenog utjecaja na razvoj lokacije inspirirala autorovu viziju realizacije umjetničkog paviljona koji će ujedno služiti i kao mjesto odmorišta, druženja, edukacije i skloništa. Njegova je baza izgrađena od kamenih ostataka mlina, dok je u interijeru korišteno drvo lokalnog maruna. U svako doba godine, ovaj će paviljon sa svojim šumskim vrtom biti vaš prirodni zaklon, mjesto za druženje ili tišinu. Na datume godišnjih ekvinocija – zbog specifičnoga položaja južnoga prozora – imat ćete priliku doživjeti susret i igru sunčevih zraka i vode.

Sanvincenti je paviljon izradio od raznih prirodnih materijala, poput kamena i lokalnog kestena, a osmislio ga je u suradnji s projektanticom Ivom Peručić. Glavni izvođač radova u realizaciji umjetničke instalacije je KAPITEL d.o.o., a glavni partner Općina Lovran.

Ako novonastale okolnosti oko projekta Europske prijestolnice kulture ne poremete najavljene akcije, Lovranska Draga jedno je od devet mjesta Primorsko-goranske županije, na obali i otocima, u kojima će tijekom 2020. godine kada Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture, biti postavljeno 10 trajnih umjetničkih radova. Temeljeni na pričama važnima za pojedine lokalne zajednice, spomenici za budućnost postavljaju se i u Brseču, Voloskom, na Riječkoj ribarnici, na plaži Grčevo na Pećinama, na plaži Svežanj u Kostreni, u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku te u Malom Lošinju. Kustos programa Lungomare Art, Čeh Michal Koleček, tu je zadaću povjerio renomiranim umjetnicima i arhitektima: Sofie Thorsen, Davoru Sanvincentiju, Jiříju Kovandi, Niki Laginja, Pavelu Mrkusu, Igoru Eškinji i studentima Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, kolektivu Numen/For Use, Harumi Yukutake, Smiljanu Radiću i Marceli Correa te Liamu Gillicku.

Kako izgleda umjetnička instalacija ‘Puli Mȁlina’ provjerite u priloženom video isječku u nastavku teksta…

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!