Vijećnička većina pohvalila se da uvodi veće demokratske standarde u procese odlučivanja u Županijskoj skupštini

Prema riječima Borasa Mandića, politika suradnje i uvažavanja nastavlja se i sada, pri postupku donošenja novog županijskog proračuna. Tijekom proteklih mjeseci vode se razgovori s predstavnicima izvršne, SDP-ove vlasti u Županiji koji idu u smjeru postizanja dogovora oko jednoglasnog usvajanja proračuna.

Rijeka – Uvođenje većih demokratskih standarda, provođenje afirmativnih politika, donošenje odluka u korist svih građana, bolja suradnja među političkim opcijama – nove su prakse u Županijskoj skupštini PGŽ-a koje su stigle, pohvalili su se na konferenciji za medije, s vijećničkom većinom.

Tu vijećničku većinu čine HDZ, Unija Kvarnera, Most, Akcija Mladih, kao i Nezavisna lista Ive Rinčić koji su pozvali novinare da im predstave što su učinili u prvih 100 dana novog saziva Županijske skupštine.

Jedan od dosega, pojašnjava Marko Boras Mandić iz Unije Kvarnera, jest i transparentan postupak imenovanja svih odbora Skupštine PGŽ-a, pri čemu su u potpunosti uvažena mišljenja svih županijskih vijećnika.

“Gotovo jednoglasno podržali smo usvajanje rebalansa i izvršenja proračuna. To dosad nije bila praksa, čime smo poslali jasnu poruku izvršnoj vlasti da želimo biti uključivi i partneri u upravljanju Županijom. Također gotovo jednoglasno podržali smo izbor potpredsjednika Županijske skupštine, što nije bio slučaj druge političke strane”, kazao je Boras Mandić koji je poručio da treba dalje raditi na promjeni modela imenovanja članova upravnih vijeća, nadzornih i školskih odbora.

Naime, dosadašnja praksa je takva da jedan čovjek imenuje više stotina ljudi na vrlo odgovorne pozicije, što nije dobro.

Prema riječima Borasa Mandića, politika suradnje i uvažavanja nastavlja se i sada, pri postupku donošenja novog županijskog proračuna. Tijekom proteklih mjeseci vode se razgovori s predstavnicima izvršne, SDP-ove vlasti u Županiji koji idu u smjeru postizanja dogovora oko jednoglasnog usvajanja proračuna.

Josip Katalinić iz Mosta pojasnio je kako je upravo iz redova vijećničke većine stigao prijedlog da se novi proračun pripremi u suglasju svih političkih opcija u Skupštini. Također, ideja je bila da se i organizira radionica na temu donošenja proračuna koja je i ovih dana uspješno održana.

“Svi znamo da je praksa takva da izvršna vlast priprema proračun, ali je isto tako činjenica da ga usvaja Županijska skupština. Dakle, i mi smo odgovorni u donošenju tog dokumenta, kaže vijećnik Mosta.

Katalinić ističe da vijećnici moraju biti odgovorni prema biračima koji su ih na izborima birali na osnovu programa za koje su se kandidati zalagali u kampanji.

No da bi pojedini projekti iz tih programa mogli biti realizirani, potrebno je u proračunu pronaći novac.

“Stoga očekujemo da će se izvršna vlast držati načelnog dogovora i da ćemo prvu skicu proračuna dobiti na vrijeme kako bismo u njega uključili sve one kvalitetne projekte”, pojasnio je Katalinić.

Na novinarski upit ima li vijećnička većina konsenzus oko barem jednog projekta koji bi trebao biti uključeni u proračun, s obzirom na to da su ove stranke u predizbornoj kampanji puno toga obećavale, Katalinić je odgovorio kako se o tome još uvijek razgovara.

Pojašnjava da je županijski proračun iznosi milijardu i 400 milijuna kuna, ali samo jedan njegov manji dio, oko 100 milijuna kuna, moguće je mijenjati.

Govoreći na ovu temu, Iva Rinčić s nezavisne liste navela je kako će se nezavisni zalagati za to da u proračun bude uvršten jedan od njihovih razvojnih projekta koji ide u smjeru socijalne sigurnosti građana županije, većih ekoloških standarda, smanjenju broja nezaposlenih.

Boras Mandić iskoristio je ovu priliku i čestitao kandidatima srpski i talijanske nacionalne manjine koji su na dopunskim lokalnim izborima postali županijski vijećnici. Iako oni neformalno pripadaju SDP-ovoj koaliciji, Boras Mandić apelirao je na to da ti vijećnici ostanu svoji, da ne prihvate poziciju brojeva u službi jedne politike, odnosno da se zalažu za afirmativne teme za svoju, ali i širu zajednicu.

Na konferenciji je također postavljeno i pitanje vrlo izgledne situacije u kojoj bi omjer snaga u Županijskoj skupštini između pozicije i opozicije mogao biti neodlučan – 22 : 22.

Naime, nakon dopunskih izbora SDP-ova koalicija dobila je tri nova zastupnika iz redova talijanske i srpske manjine, čime su došli do 20 županijskih vijećnika. Stoga će biti izuzetno važno odlučivanje dva člana političke platforme Možemo! koji su u nekoliko navrata podržali prijedloge izvršne vlasti.

Boras Mandić ističe da će vijećnici Možemo! imati priliku govoriti o tome kome će se prikloniti. HDZ-ov Sanjin Vrkić naglasio je pak činjenicu da i u novoj konstelacija političkih snaga nakon dopunskih izbora župan Zlatko Komadina nema potrebnu većinu.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }