Vikend izvješće o prometu – Talijan na Čabarskom području vozio suprotnom stranom, pa zbog izazivanja nesreće završio u pritvoru

Talijanski 28-godišnji vozač se u zavoju kretao lijevom stranom kolnika i izravno se sudario s vozilom marke VW Golf, kojim je upravljao 38-godišnji hrvatski državljanin

Rijeka – Na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske i prošlog je vikenda policija pojačano nadzirala promet, u cilju sprječavanja prometnih nesreća te poglavito stradalih i ozlijeđenih sudionika u njima. Policijski službenici su nadzirali kategorije vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, zatim nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela te ostale prekršaje kojima se ugrožava sigurnost prometa na cestama.

U spomenutom razdoblju evidentirano je ukupno 430 prometnih prekršaja. Od tog broja su evidentirana 76 prekršaja prekoračenja brzine, zatim 38 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji, 28 prekršaja vozača zatečenih u vožnji pod utjecajem alkohola, 19 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, a zabilježeno je i devet prekršaja vožnje s neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom te osam prekršaja vožnje prije stjecanja prava na upravljanje.

Najveća brzina u vožnji evidentirana je u nedjelju, 26. srpnja u 13,20h na području Vrbovskog. Na autocesti A6, kod vijadukta Zečeve Drage, osobno vozilo marke VW Golf, gospićkih registarskih oznaka, kretalo se u smjeru Rijeke brzinom 187 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine na 110 km/h.

U nadzoru su ukupno alkotestirana 184 vozača, od kojih je 28 bilo pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija od 2,71 g/kg izmjerena je 41-godišnjem hrvatskom državljaninu u Crikvenici. Policija ga je u subotu, oko 22 sati, zatekla u ulici Kralja Tomislava gdje je upravljao vozilom marke Renault, riječkih registarskih oznaka. Zbog vožnje pod utjecajem alkohola, predložena mu je novčana sankcija od najmanje 10 000 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom B kategorije na rok od tri mjeseca.

Istog dana je u središtu Crikvenice, oko 5 sati, 22-godišnjak pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. S koncentracijom od 1,74 g/kg upravljao je osobnim vozilom marke Ford, riječkih registarskih oznaka. Poradi izazivanja nesreće pod utjecajem alkohola, sankcioniran je prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Što se tiče ostalih koncentracija, 10 je vozača u skupini od 1,01 do 1,50 g/kg , sedam vozača je bilo s koncentracijom alkohola između 0,51 do 1,00 g/kg, šest iznad 1,51 g/kg, dok ih je u skupini do 0,50 g/kg njih pet. Dvojica vozača su odbila test na droge.

Izdvajamo od događaja u prometu za vikend i prometnu nesreću što se dogodila na području Čabra. Naime, u subotu, 25. srpnja, zbog izazivanja prometne nesreće talijanski državljanin je predan pritvorskom nadzorniku. Riječ je o 28-godišnjaku koji se oko 17.45 sati, upravljajući osobnim vozilom marke Mazda, talijanskih registarskih oznaka, iz Gerova u smjeru Crnog Luga, dolaskom u nepregledni zavoj kretao lijevom stranu kolnika, namijenjenoj za kretanje vozila iz suprotnog smjera. Stoga se izravno sudario s vozilom marke VW Golf, riječkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 38-godišnji hrvatski državljanin. U nesreći je pritom teško ozlijeđen putnik u Mazdi, 26-godišnji državljanin Velike Britanije. Talijanski vozač je priveden na postupanje u PP Čabar gdje je utvrđeno da je počinio kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu te je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu i predan pritvorskom nadzorniku.

S ciljem ostvarenja veće sigurnosti u prometu i ovom prilikom pozivamo sve sudionike, poglavito vozače, na dosljedno poštivanje svih prometnih propisa i pravila.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!