Vikend na prometnicama PGŽ – Najveća brzina 184 km/h, najveća koncentracija alkohola 2,36 promila

Od 142 alkotestiranih vozača, njih 18 je bilo u vožnji pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija od 2,36 g/kg izmjerena je 26-godišnjem vozaču osobnog vozila

Rijeka – Na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proteklog vikenda policija je provela pojačane mjere u prometu. Tijekom spomenutog razdoblja evidentirano je počinjenje 249 prekršaja u prometu, a dogodila se 21 prometna nesreća u kojima su dvije osobe teško i četiri lakše ozlijeđene.

U prometnoj nesreći što se dogodila na području Furićeva u Viškovu u subotu, 11. siječnja oko 11 sati, teško je ozlijeđen 40-godišnji motociklist. Njemu je dok je upravljao motociklom marke Kawasaki, riječkih registarskih oznaka, oduzeo prednost prolaska 32-godišnji vozač teretnog vozila marke Citroen Berlingo, riječkih registracijskih oznaka, skretanjem ulijevo prema parkiralištu. Od jačine udarca motociklist je s vozilom pao na kolnik i udario u dva parkirana osobna vozila. Liječnička pomoć ozlijeđenom motociklistu je pružena u KBC Rijeka gdje su mu utvrđene teške ozljede. Vozač teretnog vozila je kazneno prijavljen zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Najveći je broj prekršaja evidentiran u kategoriji prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila – 71 prekršaj, slijede 24 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji , 18 prekršaja vozača zatečenih u vožnji pod utjecajem alkohola, 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, pet prekršaja vožnje s neregistriranim vozilom te 115 ostalih prekršaja.

Najveća brzina evidentirana je u nedjelju, 12. siječnja na autocesti Rijeka-Zagreb, kod vijadukta Zečeve Drage, gdje se u 12.05 sati osobno vozilo marke VW Touareg, riječkih registarskih oznaka, kretalo u smjeru Rijeke brzinom od 184 km/h na mjestu određenog ograničenja brzine na 110 km/h.

Od 142 alkotestiranih vozača, njih 18 je bilo u vožnji pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija od 2,36 g/kg izmjerena je 26-godišnjem vozaču osobnog vozila. Policija ga je jučer nakon pola noći zatekla na području Matulja gdje je upravljao vozilom marke Citroen, riječkih registarskih oznaka. Zbog počinjenog prekršaja, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, predloženo je izricanje novčane kazne od najmanje 10 000 kuna i zabrana upravljanja vozilom B kategorije na rok od tri mjeseca.

Što se tiče koncentracija, osmorici vozača je izmjerena koncentracija alkohola u rasponu od 1,00 do 1,50 g/kg, zatim ih je šest u kategoriji od 0,51 do 1,00 g/kg, dok su četvorica vozača imala koncentraciju alkohola iznad 1,50 g/kg. Jedan vozač je odbio alkotestiranje, a među navedenim vozačima dvoje ih je bilo pod utjecajem droge. Od drugih prekršaja zabilježena su i dva prekršaja vožnje bez položenog vozačkog ispita, odnosno, prije stjecanja prava na upravljanje.

Svi počinitelji prekršaja sankcionirani su sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a i ovom prilikom pozivamo sve sudionike u prometu na oprez i dosljedno poštivanje svih prometnih propisa, s ciljem ostvarenja veće sigurnosti u prometu.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!