Viškovljani razočarani stanjem u svom mjestu: ‘Zaslužuje li Viškovo doista status općine prijatelja djece?!’

Viškovljani razočarani stanjem u svom mjestu: ‘Zaslužuje li Viškovo doista status općine prijatelja djece?!’

Arhiva Torpedo media

Poručili su kako ih žalosti što Viškovo traži status općine prijatelja djece, „usprkos činjenicama koje govore upravo suprotno“.

Viškovo – Zaslužuje li Općina Viškovo status općine prijatelja djece, upitali su se ogorčeni mještani okupljeni oko Facebook grupe „Viškovljani – pometimo pred svojim vratima, budimo uzor, a ne ruglo Općine“. Svoje dvojbe i kritike ilustrirali su i brojnim fotografijama koje pokazuju loše stanje javnih prostora namijenjenih najmlađima.

– Krajem listopada u medijima je izašla vijest kako je Općina Viškovo zatražila status općine prijatelja djece, a u daljnjim vijestima pročitali smo i kako je tročlana komisija izašla na teren gdje je istoj prezentirano zašto bi općina Viškovo trebala dobiti taj plemeniti status. Tako je načelnica u svojem hvalospjevu iznesla svoje želje i to prikazala kao kapitalne projekte, koji su od vitalne važnosti za naš kraj, poput plana izgradnja zavičajne kuće zvončara, osnovne škole u Marinićima i interpretacijskog centra u Ronjgima. Za školu nam je jasno da je prijeko potrebna s obzirom da djeca pohađaju školu koja je izgrađena sredinom 70-ih za potrebe 500-tinjak učenika, danas tu istu školu pohađa 1.000 učenika, a učenici borave u katastrofalnim uvjetima, kao što vidite iz slika u prilogu, a da ne spominjemo kako primjerice marendaju u učionicama u nehigijenskim uvjetima, naveli su mještani.

Poručili su kako ih žalosti što Viškovo traži status općine prijatelja djece, „usprkos činjenicama koje govore upravo suprotno“.

– Općina smo koja je tek djelomično prekrivena trotoarima, pa većina od 1.000 učenika do škole  pješače po samim cestama – što je, složit ćemo se svi, nepojmljivo za najveću općinu u Hrvatskoj, a da ne spominjemo sigurnosni aspekt, pogotovo onaj kada su kišni ili snježni dani, pa djeca moraju izvoditi vratolomije kako bi stigla u školi, u koju opet nerijetko stignu mokra i prljava, jer dok ona pješače do škola pored njih auti jure, pritom ih straše, špricaju kad pada kiša. Općina smo koja zbog nedostatka prostora osim redovne nastave ne može organizirati nužno potreban produženi boravak učenika za vrijeme dok roditelji rade. Općina smo koja je prešla 16.000 stanovnika, a i dalje nemamo pedijatrijsku službu, kao ni ginekološku, pa roditelji moraju tu uslugu tražiti izvan naše općine. Općina smo kojoj pored nedostatnog kapaciteta škole nedostaju i vrtići pa se roditelji snalaze izvan naše općine. Općina smo kojoj kronično nedostaje sadržaja za djecu, pa osim boravka u tijesnoj školi ta djeca nemaju gotovo nikakve uvjete za izvanškolske aktivnosti, za što se opet roditelji moraju snalaziti izvan naše općine, kazali su mještani.

Istaknuli su da je Viškovo općina „koja na svojemu području ima 2 odlagališta komunalnog otpada, Viševac i Marišćinu i jedno odlagalište opasnog otpada, Sovjak“.

– Ista ta odlagališta desetljećima narušavaju život u zdravom okolišu, a iz primjera Marišćine koja već sedmu godinu ponajviše ugrožava stanovnike Marčelja vidimo kako se djeca iz navedenog mjesta i okolice ljeti i zbog nesnosno smrada/otrova hermetički zatvaraju u kuće, što je opet složit ćemo se svi neprihvatljivo i zbog čega djeca Općine Viškovo već desetljećima trpe posljedice po zdravlje. Općina smo u kojoj gotovo svako drugo dijete ima nekih zdravstvenih poteškoća, ponajviše onih dišnih i alergijskih,a upravo zbog samih odlagališta kako odrastaju imaju sve više problema, gdje iz primjera okolice Viševca i Sovjaka vidimo sav taj negativan utjecaj gdje ljudi umiru od malignih oboljenja, a imamo i primjere rađanja djece s malformacijama,kao i primjer iz mjesta Kapiti koje graniči sa odlagalištima i gdje je smrtnost od zločudnih bolesti stopostotna. Slijedom navedenog smatramo kako je ova kandidatura u ovom trenutku sramotna i kako bi tročlana komisija trebala dati negativno mišljenje i odbiti zahtjev da se općini Viškovo dodijeli status Općine prijatelja djece, poručili su Viškovljani.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!