Vitomir Maričić zaronom na 100 metara dubine osvaja 3. mjesto i novi nacionalni rekord

Hrvatska je na ovom prvenstvu s najbrojnijom reprezentacijom do sada, s nekim favoritima poput Petra Klovara, ali i nekim mladim nadama, te se očekuje još dobrih rezultata u nadolazećim danima kada se ronioci natječu u disciplinama monoperajom, bez peraja i free immersion.

Limassol – Drugi dan natjecanja u dubinama ispred Limassola muški ronioci natjecali su se u disciplini urona s dvije peraje, CWTB. U najavama lošeg vremena, zbog kojeg je natjecanje i prekinuto nakon što su najbolji nastupili, svi su vrlo oprezno birali dubine. U najvišim najavama bili su Alexey Molchanov iz Rusije koji je na kraju ostvario prvo mjesto s 115 metara i novim svjetskim rekordom, Abdel Alouach iz Francuske sa 111 metara te Grk Christos Karleos i naš Vitomir Maričić s istom dubinom, međutim do podjele trećeg mjesta nije došlo jer je Grk doživio težak black out pri izronu na oko 20 metara dubine. Od ostalih naših predstavnika uspješan nastup je upisao i Petar Klovar sa 70 metara, dok su Dino Maksan i Andre Grce odgođeni.

Hrvatska je na ovom prvenstvu s najbrojnijom reprezentacijom do sada, s nekim favoritima poput Petra Klovara, ali i nekim mladim nadama, te se očekuje još dobrih rezultata u nadolazećim danima kada se ronioci natječu u disciplinama monoperajom, bez peraja i free immersion. Ovo je i prvi put da se hrvatski tim pokušava financirati kroz jednu crowd-funding kampanju koje su sada popularne, pa tako možete podržati tim preko njihove Indiegogo freediving kampanje (https://igg.me/at/nationalteamcroatia/). Inače, AIDA Hrvatska je potpuno volonterska organizacija, ističu

Vitomir Maričić je prošli tjedan, dan uoči odlaska na svjetsko dubinsko prvenstvo, srušio i jedan bazenski rekord svijeta, radi se o Guinnessovom svjetskom rekordu u najdužem podvodnom hodu koji je pomaknut za 11 metara i sada iznosi 107 metara. U ovoj disciplini ronilac hoda držeći dah što dalje može bez da udahne ili takne površinu. Rekord je srušen u bazenu Thalassotherapie Opatija za vrijeme Science 4 Health kongresa, gdje je Vitomir sa timom liječnika predstavio i nekoliko istraživanja na Kojima se radilo u proteklih godinu dana. Verifikaciju rekorda ostvarili su MF Arhitekti iz Rijeke koji su potvrdili dimenzije bazena, Emergensea Krk – služba za spašavanje na moru kao nadzor i grupa sudaca na čelu s Lidijom Lijić, međunarodnom AIDA i CMAS sutkinjom za ronjenje na dah.

-Svakako je ova medalja puno važniji i teže ostvarivi sportski rezultat nego bilo koji Guinnessov rekord, međutim Guinness privlači pažnju medija i javnosti, pa se nadam da ćemo na taj način skrenuti tu pažnju i na ostatak sporta, ali i cijeli sustav natjecanja i istraživanja koji se na to vezuje. Imamo pravu veliku reprezentaciju i bilo bi super da neki novi ronioci u natjecateljskim vodama nastave našu tradiciju i nastave niz uspjeha koji je za nama. Imamo medalju iz prve discipline, ali tek smo počeli i imamo dobre muške i ženske kandidate za još koje odličje, kazao je Vitomir Maričić.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }