Vlada o 3. maju i Uljaniku: Opcije su novi program restrukturiranja, stečaj ili traženje novog partnera

Uz brodogradnju, važna je bila i odluka o izgradnju punog profila na dijelu Istarskog ipsilona. Trebalo bi se graditi još jedna traka u svakom smjeru i jedna zaustavna na dionici od Pazina do tunela Učka u dužini od 28 kilometara, odnosno od čvora Rogovići do Vranje.

Pula – Uljanik i 3. maj, ali i stanje u cjelokupnoj brodogradnji u Hrvatskoj bili su glavne teme sjednice Vlade održane jučer u Puli. Tom prilikom, premijer Andrej Plenković spomenuo je tri moguće opcije za grupu koju čine riječko i pulsko brodogradilište.

Prvi i najgori scenarij je insolvencijski postupak – odnosno, stečaj ili predstačaj koji bi značio drastično restrukturiranje cjelokupne Uljanik grupe. Druga opcija je modificirani plan restrukturiranja koji je predložila Uprava Uljanika, ali prilagođen tako da bude održiv i prihvatljiv i odobren od Europske komisije i Vlade. Treća opcija je ulazak strateških partnera koji bi ponudili neko drugačije rješenje.

Plenković je kazao kako Vlada ima puno puno dobre volje da pomogne u pronalaženju rješenja i da je zainteresirana za opstanak brodogradnje u Puli, Rijeci, Istri i Primorsko-goranskoj županiji, ali i da treba pronaći model koji neće ponavljati probleme s kojima se danas suočavaju Uljanik i 3. maj.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je kako je Europska komisija ocijenila da postojeći prijedlog plana restrukturiranja zahtjeva prevelik financijski udio države, ali i kako postoji sumnja u financijsku sposobnost strateškog partnera da ga prati.

– Uprava Uljanik Grupe nije adekvatno odgovorila na obveze i producirala je minuse, a kad program restrukturiranja bude održiv, tada će Vlada zauzeti stav, rekao je Horvat.

Osim o brodogradnji, Vlada je na jučerašnjoj sjednici raspravljala o nizu odluka važnih za Istru i Kvarner, među kojima je možda i najvažnija usvojena odluka kojom se omogućuje gradnja punog profila Istarskog ipsilona.

Trebalo bi se graditi još jedna traka u svakom smjeru i jedna zaustavna na dionici od Pazina do tunela Učka u dužini od 28 kilometara, odnosno od čvora Rogovići do Vranje. Radovi, koji bi trebali trajati tri godine, će pored ostalog uključivati izgradnju 11 vijadukata, 14 podvožnjaka, 3 nadvožnjaka i rušenje 3 postojeća. Prva dionica od Rogovića do Ivola, dužine šest kilometara, u promet će biti puštena za dvije godine.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }