Vojko Obersnel: ‘Galeb neće biti gotov na vrijeme zbog oporbenih opstrukcija’

Završen je i postupak odabira brodogradilišta u kojem će se obavljati rekonstrukcija broda Galeb; to je Dalmont iz Kraljevice, pri čemu je Obersnel kazao kako se stjecajem okolnosti dogodilo da će nekadašnji Titov rezidencijalni brod rekonstruirati brodogradilište koje je nosilo njegovo ime

Rijeka – Tema Galeba, odnosno obnove ovog broda, najpoznatijeg po vremenu kada ga je koristio Josip Broz Tito, nije izostala niti s jučerašnje sjednice Gradskog vijeća. HDZ-ov gradski vijećnik Josip Ostrogović kazao je kako vremenski displej i glazbeni mehanizam instalacije na Jadranskom trgu, koja je postavljena u svrhu odbrojavanja vremena do početka programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, nisu u funkciji. Vijećnik je naveo kako je instalacija, koja je postavljena početkom godine, koštala 220 tisuća kuna te upitao o vremenu početku programa i spremnosti njegovih pripremnih i infrastrukturnih aktivnosti, što uključuje aktivnosti u kompleksu Benčić i na brodu Galeb.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako je licemjerno pitati informacije o završetku broda Galeb, navodeći višemjesečne rasprave u Gradskom vijeću vezane uz brod i financiranje njegove obnove. Gradonačelnik je naveo kako brod neće biti gotov u inicijalno predviđenom vremenu zbog opozicijskog opstruiranja gradskih projekata u Vijeću, kazavši kako bi obnova Galeba u suprotnom bila gotova sredinom 2020. godine. Obnova brod Galeb bit će završena krajem iduće godine, a ostali objekti bit će zgotovljeni prema najavama u Rijekinoj knjizi kandidature za projekt Europske prijestolnice kulture: upravna zgrada Benčića (Palača šećerane) bit će gotova u prvom kvartalu 2020. godine, Dječja kuća u lipnju, a gradska knjižnica u siječnju 2021. godine.

Vijećnik Ostrogović ponovio je kako mehanizmi instalacije na Jadranskom trgu ne funkcioniraju, te dodao kako gradonačelnik prebacuje odgovornost sa sebe po pitanju infrastrukturnih projekata. Ostrogović je naveo kako glavna atrakcije Rijeke u godini Europske prijestolnice kulture neće biti završena i otvorena za javnost.

U raspravu se uključila i vijećnica SDP-a Sandra Krpan, koja je zatražila dodatne informacije o obnovi Galeba.

Gradonačelnik Obersnel kazao je kako se u javnom prostoru održano mnogo rasprava o kreditnom zaduženju za projekt obnove Galeba i uređenje Palače šećerane u Benčiću, koje je na koncu prihvaćeno od strane Gradskog vijeća. Završen je i postupak odabira brodogradilišta u kojem će se obavljati rekonstrukcija broda Galeb; to je Dalmont iz Kraljevice, pri čemu je Obersnel kazao kako se stjecajem okolnosti dogodilo da će nekadašnji Titov rezidencijalni brod rekonstruirati brodogradilište koje je nosilo njegovo ime. Potpisivanje ugovora za radove na brodu bit će potpisan sutra, u petak 29. studenog. Također, gradonačelnik je naveo kako ministar financija Vlade RH Zdravko Marić potpisao suglasnost za korištenje kredita, čime su ispunjeni svi preduvjeti za obnovu Galeba.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!