Vrijeme za maritimnu kulturu, održana predavanja Fiumare festivala

Ovogodišnja, 9. manifestacija započela je tradicionalnim izlaganjem barki na riječkom Korzu koje su obnovljene u sklopu europskog projekta Arca Adriatica. Tim povodom, u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja održana su stručna predavanja pod nazivom „MaRiTime” – vrijeme za maritimnu kulturu.

Rijeka – Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije FIUMARE 2021 ove se godine organizira u sklopu Sajma nautike i europskog projekta Arca Adriatica – zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine čiji je vodeći partner Primorsko-goranska županija.

Festival je prepoznat i na međunarodnoj razini te je FIUMARE 2021 uvršten u program Europskog dana pomorstva 2021. godine. Ovogodišnja, 9. manifestacija započela je tradicionalnim izlaganjem barki na riječkom Korzu koje su obnovljene u sklopu europskog projekta Arca Adriatica. Tim povodom, u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja održana su stručna predavanja pod nazivom „MaRiTime” – vrijeme za maritimnu kulturu.

Nakon uvodnog govora, muzejski savjetnik Nikša Mendeš započeo je predavanje „Od pomorstva do pomorske baštine“, a Milvana Arko-Pijevac iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka govorila je o biološkoj raznolikosti kvarnerskog podmorja. Bazu pomorske baštine Virtualnog muzeja koji se uspostavio unutar projekta Arca Adriatica prezentirala je Antonella Vlaše, a primjer dobre prakse očuvanja i revitalizacije pomorske baštine i predstavljanje rezultata samog projekta Iris Bruketa iz Primorsko-goranske županije, Valnea Ivašić iz TZ Kvarnera i prof. dr. sc. Robert Mohović s Pomorskog fakulteta. Predavanje je završio Jakov Karmelić temom „10 godina od inicijative Oživimo Mrtvi kanal“ uz projekciju filma o Kvarnerskom festivalu mora i pomorske tradicije.

Program se nastavlja danas kada će se inaugurirati obnovljeni jedrenjak Lošinjski loger Nerezinac i tradicijske barke uz svečano podizanje zastava projekta. Programski nositelj manifestacije je Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre – Tradicijska jedra Kvarnera i Istre.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }