Za vikend utvrđena 304 prometna prekršaja, mopedist vozio s 2,04 promila alkohola

Krčka policija je 11. rujna zaustavila 35-godišnjeg vozača koji je s koncentracijom od 2,04 g/kg upravljao mopedom na području Omišlja. Priveden je u postaju i sankcioniran u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama

Rijeka – Na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske policija je tijekom vikenda u pojačanom nadzoru prometa zabilježila ukupno 304 prometna prekršaja. Tako je najviše evidentirano prekršaja prekoračenja brzine, njih 135, zatim 23 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, slijedi 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji i 11 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, kao i šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava. Osim toga, zabilježena su i tri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, a jedna je osoba zatečena i u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom B kategorije uz ostalih 111 evidentiranih prometnih prekršaja.

Najveća brzina od 191 km/h izmjerena je na autocesti A6, u subotu, 11. rujna u 14.58 sati na vijaduktu Osojnik kod Vrbovskog. Laserskim uređajem evidentirano je osobno vozilo marke Porsche, zagrebačkih registracijskih oznaka, dok se navedenom brzinom kretalo u smjeru Zagreba iako je na tom mjestu brzina kretanja ograničena na 110 km/h.

Spomenutog dana, izmjerena je i najveća koncentracija alkohola za vikend. To je 2,04 g/kg što je evidentirana 35-godišnjem vozaču mopeda na području Omišlja na Krku. Policijski službenici zaustavili su ga oko 20 sati dok je pri utjecaju alkohola upravljao mopedom marke Tomos, riječkih registracijskih oznaka. Odmah je izdvojen iz prometa te priveden na postupanje u policijske prostorije. Po završetku postupanja je zbog počinjenog prekršaja protiv njega podnijet optužni prijedlog. Predložena mu je novčana kazna od najmanje 10.000 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „AM“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Kada je riječ o koncentracijama alkohola, od 53 alkotestirana vozača, njih šest je zatečeno s koncentracijom u rasponu od 0,51 do 1,0 g/k, po dvoje vozača je u kategorijama od 1,01 do 1,51 promila s 1,51 g/kg i više, dok je jedan vozač evidentiran u kategoriji do 0,51 g/kg. Jedan vozač je odbio alkotestiranje, a drugi je pak bio pozitivan na testu za droge.

Inače, prošlog vikenda dogodile su se i 33 prometne nesreće, 28 s materijalnom štetom, a pet ih je s ozlijeđenim osobama. Jedna je osoba teže ozlijeđena u nesrećama, a pet ih je lakše ozlijeđeno. Pozivamo opetovano sve vozače na dosljedno poštivanje prometnih pravila i propisa kako bi se spriječile mogućnosti izazivanja nesreća, osobito onih s najtežim posljedicama.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }