ERSTE AD

Zagrijavanje za Porto Etno festival kreće ovog vikenda manifestacijom u Gomirju, sljedeći vikend na redu su Čavle i Vrbnik

Zagrijavanje za Porto Etno festival kreće ovog vikenda manifestacijom u Gomirju, sljedeći vikend na redu su Čavle i Vrbnik

FOTO: rijeka2020.eu

Uigravanje i zagrijavanje za ovogodišnji Porto Etno festival, očekuje nas ovog kolovoza, uz jedinstveni glazbeni spoj autohtonog i suvremenog, na čak tri lokacije, koje su dio 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, čija je zadaća, ukratko, razvijanje dobrih međuljudskih odnosa i stvaranje atmosfere uživanja u različitosti

Rijeka – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i ove godine donosi još jedno uzbudljivo izdanje festivala svjetske glazbe i gastronomije – Porto Etno!

Porto Etno će u Rijeci od 6. do 8. rujna 2019.g. na tri različite lokacije: Trgu 128 brigade HV-a/Trgu riječke rezolucije, u HNK Ivana pl. Zajca i na riječkoj placi ugostiti više od 100 izvođača poput Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLe, Acid Araba i Ive Bittove. Uz to, posjetitelji će moći probati jela čak 20 svjetskih kuhinja koje će pripremati udruge nacionalnih manjina Rijeke i PGŽ, kao i Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta.

Uigravanje i zagrijavanje za ovogodišnji Porto Etno festival, očekuje nas ovog kolovoza, uz jedinstveni glazbeni spoj autohtonog i suvremenog, na čak tri lokacije, koje su dio 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, čija je zadaća, ukratko, razvijanje dobrih međuljudskih odnosa i stvaranje atmosfere uživanja u različitosti.

Ulaz je na sva događanja – slobodan.

Prvo događanje odvija se u susjedstvu Gomirje Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, gdje će se u petak 16. i u subotu 17. kolovoza 2019.g. održati dvodnevni pilot program tj. festival u nastajanju “Gomirje harmonika mundial”, koji se organizira u suradnji s udrugom “Gomirje u srcu 1599”.

Prvog dana festivala, u petak 16. kolovoza u 18 sati u predivnom dvorištu Manastira i crkve Sv. Jovana Preteče, najzapadnijeg pravoslavnog Manastira u Europi, očekuje nas međunarodno priznati i višestruko nagrađivani harmonikaš Ante Mamula koji će izvesti „Recital za harmoniku“.

Program se nastavlja u subotu, 17. kolovoza u Domu kulture u Gomirju gdje će se od 15 do 18 sati održati majstorska radionica harmonike pod vodstvom istaknutog soliste, edukatora i skladatelja Aleksandera Ipaveca. Također u subotu 17. kolovoza u Domu kulture u Gomirju od 20 sati, Ipavec će nastupiti sa sudionicima majstorske radionice te već poznatim Porto Etno orkestrom, osnovanim upravo u sklopu Porto Etno festivala Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Čine ga glazbenici Rijeke, Istre i Kvarnera čija su imena (i glazba) u uhu čak i površnim poznavateljima etno i jazz glazbe. Oni su Zoran Majstorović (arapska lutnja, saz, mandolina, ukulele, električna gitara, voditelj orkestra), Branimir Gazdik (bubnjevi), Bojan Skočilić (kontrabas, električna bas gitara), Dorian Cuculić (klavir, klavijature), Zvonimir Radišić (električna i akustična gitara), Robert Mikuljan (truba, krilnica) i Luka Vrbanec (alt saksofon, tenor saksofon).

Povodom događanja u Gomirju Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture organizira i besplatan prijevoz autobusom iz Rijeke u Gomirje i natrag, prema sljedećem rasporedu:

  • u petak, 16. kolovoza u 16:30 sati polazak s riječkog autobusnog kolodvora Žabica za Gomirje / povratak iz Gomirja prema Žabici oko 21:00h;
  • u subotu, 17. kolovoza u 18:30 sati polazak s riječkog autobusnog kolodvora Žabica za Gomirje / povratak iz Gomirja prema Žabici oko 23:00h.

Broj mjesta je ograničen, a prijave se zaprimaju do petka, 16. kolovoza 2019.g. u 12 sati na e-mail adresu:
dunja.matic-bencic@rijeka2020.eu.

Zagrijavanje za ovogodišnji Porto Etno festival nastavit će se u susjedstvu Čavle Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture u petak 23. kolovoza 2019.g. od 20,30 sati, kada nas Trgu hrvatskih branitelja očekuje Zvončarska simfonija Karlovačkih bubnjara i Grobničkih dondolaša te u susjedstvu Vrbnik u subotu 24. kolovoza 2019.g. od 21 sat uz Vrbenske sopce, eko-etno muziciranje na glazbalima izrađenim od recikliranih materijala, electro rock fusion band Marka Želea te zbor Vrbenskih Kanturica.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }