„Zajc“ prizemlje Filozofskog fakulteta pretvorilo u kazališnu pozornicu

„Zajc“ prizemlje Filozofskog fakulteta pretvorilo u kazališnu pozornicu

Foto: Dražen Šokčević

Intendant je najavio i nova strujanja u Kazalištu pod nazivom “Transformacija” u kojima je upravo suradnja s mlađom publikom ključna

Rijeka – Prizemlje Filozofskog fakulteta riječkog Sveučilišta pretvorilo se privremeno u kazališnu pozornicu.

Naime, umjetnice i umjetnici Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca posjetili su Fakultet te studenticama, studentima, nastavnicama i nastavnicima najavili nove predstave koje pripremaju, ali i doslovno im pokazali kako ih pripremaju. Okupilo se tom prilikom više od stotinjak mladih koji su sa zanimanjem pratili događanje.

-Nakon baletnog classa koji je izveo baletni ansambl, studentima su se obratili dekan Filozofskog fakulteta Aleksandar Mijatović i intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević koji su ukazali na važnost povezivanja akademskog svijeta sa svijetom umjetnosti, kulture i društva te izrazili uvjerenje da su studenti nova, zainteresirana i angažirana kazališna publika, ističu iz „Zajca“.

Intendant je najavio i nova strujanja u Kazalištu pod nazivom “Transformacija” u kojima je upravo suradnja s mlađom publikom ključna. Ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica i glumica Talijanske drame Serena Ferraiuolo pozvale su mlade na dramske predstave, posebno one koje otvaraju suvremena i kontroverzna pitanja: “Fahrenheit 451”, “Amarcord”, “Kralj Edip”, “Decameron”, “E la nave va”/ ”I brod plovi”.

Ravnateljica Baleta, Maša Kolar, istaknula je kako baletni ansambl riječkog Kazališta čine umjetnice i umjetnici iz raznih krajeva svijeta i izvode suvremeni i neoklasični repertoar koji modernim pristupom privlači mlađu publiku, te osobito istaknula predstavu “Odiseja” koja je upravo na programu, te uskoro i slavnog “Orašara” za one koji žele vidjeti ples “na špicama i u pačkama”. Također je pozvala zainteresirane na “Baletnu početnicu”, program plesne edukacije Riječkog kazališta mladih “Kamov” koji djeluje u okviru “Zajca”.

Opernu i koncertnu sezonu predstavio je mladi šef-dirigent Valentin Egel koji je na prezentaciju stigao izravno s probe “Čarobne frule” te naglasio kako je upravo uprizorenje te slavne Mozartove opere povijesni trenutak za Rijeku budući da nikad prije nije postavljena u našem gradu. Egel je pozvao mladu publiku i na koncerte ističući kakav je doživljaj vidjeti i čuti više od stotinu glazbenika na sceni.

Potom je izveden dio probe za predstavu “Čarobna frula” u kojoj sudjeluju i studentice Studija glume i medija, a na kraju su se svi okupljeni družili i razgovarali uz doručak po kojem je cijelo događanje i nazvano “Doručak sa Zajcom”.