Zajc u gostima – Ansambli Hrvatske drame i Baleta HNK Ivana pl. Zajca gostuju u Slavonskom Brodu i Beogradu

Zajc u gostima – Ansambli Hrvatske drame i Baleta HNK Ivana pl. Zajca gostuju u Slavonskom Brodu i Beogradu

FOTO: hnk-zajc.hr

Ansambl Hrvatske drame s predstavom “Predsjednice” sutra gostuje u Ateljeu 212 u Beogradu, dok će ansambl baleta u subotu gostovati u Slavonskom Brodu sa “Bolerom” Andonisa Foniadakisa

Rijeka – Članovi ansambala Hrvatske drame i Baleta HNK Ivana pl. Zajca uskoro će svoje predstave izvesti na gostovanjima.

Tako će predstava „Predsjednice” Wernera Schwaba u režiji Bojane Lazić i produkciji Hrvatske drame u četvrtak, 21. veljače 2019. gostovati u Ateljeu 212 u Beogradu.

I u beogradskoj će izvedbi nastupiti tri vrhunske glumice koje briljiraju u svojim ulogama: u ulozi Grete nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak, u ulozi Erne Tanja Smoje, dok će ulogu Mariedl igrati gošća Katarina Bistrović Darvaš.

Tanja Smoje, Katarina Bistrović Darvaš i Olivera Baljak

Iščašen pogled na, podjednako, i ružnoću i ljepotu suvremenog svijeta, u „Predsjednicama” na scenu dovodi tri lika Ernu, Gretu i Mariedl, čistačice našeg smeća, ali i naše nečiste savjesti. Tragične i komične istovremeno, antijunakinje na trenutak banalne i okrutne, ali onda zatim ponižene, usamljene i prestravljene životom koji ih je možda izdao ili su one izdale njega. Predstava je premijerno izvedena 28. svibnja 2018, u godini obilježavanja 60. godišnjice rođenja Wernera Schwaba. Redateljica „Predsjednica” Bojana Lazić i dramaturginja Olga Dimitrijević autorice su adaptacije teksta. Autor glazbe je Vladimir Pejković, scenografkinja je Zorana Petrov, kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, suradnik za scenski pokret je Damjan Kecojević, dok je oblikovatelj svjetla Boris Blidar.

Balet gostuje u Slavonskom Brodu, na 16. Danima plesa Mije Čorak Slavenske, gdje će se 23. veljače 2019. u sklopu Gala večeri na kojoj će nastupiti baletni ansambli sva četiri hrvatska nacionalna kazališta, predstaviti „Bolerom“ Andonisa Foniadakisa.

Foniadakisov „Bolero” na glazbu najpoznatijeg od svih bolera, onog Mauricea Ravela premijerno je izveden 9. studenoga 2018. u okviru baletnog projekta „4 bolera“ kada je oduševio i publiku i kritiku. Naime, Foniadakis je repetitivnost ritma prenio na trampoline, a petero izvođača upravo zbog toga ima vrlo zahtjevan i težak zadatak izvedbe u zadanom ritmu odnosno savršeno sinkroniziranog poskakivanja i plesa na malom trampolinu kojim redovno zadivljuju publiku. „Bolero“ plešu članovi riječkog Baleta Nika Lilek, Emanuel Amuchástegui, Ali Tabbouch, Michele Pastorini i Laura Orlić. Scenografiju potpisuje Petra Pavičić, kostimograf je Anastasios Sofroniou, a svjetlo je oblikovao Nuno Salsinha. „Bolero“ je izveden kao predprogram Rijeke 2020, Europske prijestolnice kulture te istodobno i kao najava cjelovečernjeg baleta ovog slavnog koreografa grčkog podrijetla i međunarodne karijere na programu EPK i riječkog HNK 2020. godine.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!