Započela manifestacija Benja 2.0: Tjedan glagoljice 2021.

Program je prvenstveno namijenjen djeci i mladim, ali i svima onima koje zanima glagoljica, a održavat će se u Palači šećerane te u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci.

Rijeka – Od 26. do 30. listopada u Rijeci se održava manifestacija „Benja 2.0: Tjedan glagoljice 2021.“ posvećena ovom najstarijem slavenskom pismu.

Manifestacija se održava drugu godinu za redom, a program se sastoji od demonstracije rada replike drvene tiskarske tpreše iz doba inkunabula, likovne radionice izrade glagoljskih slova, demonstracije trodimenzionalnoga tiskanja, predavanja o nizu glagoljaških tema i okrugloga stola o budućnosti Interpretacijskoga centra tiskarstva u Rijeci te Ćirilometodske rute.

Program je prvenstveno namijenjen djeci i mladim, ali i svima onima koje zanima glagoljica, a održavat će se u Palači šećerane te u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci.

Program Tjedna glagoljice najavili su zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan, predstavnik Udruge Typeflow koja je i inicijator manifestacije, Srećko Jelušić, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković i ravnatelj Muzeja grada Rijeke, Ervin Dubrović.

Prema riječima Srećka Jelušića, prvenstveni cilj manifestacije je približiti glagoljicu djeci i mladima. „Prošle godine izradili smo repliku drvene tiskarske preše iz 16. stoljeća za koju vjerujemo kako je prilično vjerna kopija stroju kojeg je koristio Johannes Gutenberg, a kasnije i sam Šimun Kožičić Benja koji je tiskarski stroj u Rijeku dopremio iz Mađarske i unajmio dva tiskara da na njemu rade. Rezultat njihovog zajedničkog rada je šest otisnutih glagoljaških knjiga nastalih 1530. i 1531. godine koje smo mi danas pretisnuli. Na radionicama u sklopu manifestacije djeca će se moći i sama okušati u otiskivanju glagoljaških slova na tom stroju i želja nam je upoznati ih s važnosti glagoljice u smislu naše kulturne baštine“, istaknuo je Jelušić i dodao kako je važno naglasiti kako je Rijeka u 16. stoljeću bila glagoljaško središte jednako kao i primjerice Venecija ili Antwerpen.

„Benja 2.0 Tjedan glagoljice“ početak je uspostavljanja Interpretacijskog centra tiskarstva u Rijeci u kojem će posjetitelji u većini aktivnosti moći i sami sudjelovati.

„Smatram kako je ideja uspostavljanja Interpretacijskog centra tiskarstva u Rijeci koji se trenutno nalazi u prostoru Palače šećerane, a kada ona bude dovršena, bit će preseljen u novu zgradu Gradske knjižnice Rijeka, zaista sjajna, jer treba promovirati činjenicu da je Rijeka grad glagoljice i tom pismu treba još više dati na značaju. To je način da se Rijeku promovira ne samo na razini Hrvatske već i cijele Europe“, istaknula je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan. „Prilika je to da naši najmlađi sugrađani saznaju kako su se tiskale knjige prije 500 godina, ali i da kroz novu i danas dostupnu 3D tehnologiju mogu proučavati ovo staro pismo i vjerujem da će im taj spoj novog i starog biti izuzetno zanimljiv“, zaključila je Krpan.

Jedan od organizatora Tjedna glagoljice je i Gradska knjižnica Rijeka čiji je ravnatelj Niko Cvjetković istaknuo kako treba raditi na popularizaciji glagoljice. „Čini mi se da je na glagoljicu najispravnije gledati kao na kulturnu baštinu koju imamo, ne samo isključivo kao na pismo. Pritom bih naglasak stavio i na estetiku, glagoljica je vizualno jako lijepo pismo“, rekao je Cvjetković i istaknuo zadovoljstvo sudjelovanjem u organizaciji programa manifestacije.

Dobru suradnju sa svim akterima koji sudjeluju u organizaciji ove manifestacije istaknuo je i ravnatelj Muzeja grada Rijeke, Ervin Dubrović. „Glagoljica je pismo koje ima čvrste korijene i rekao bih da je važnija ta glagoljaška kultura nego sama vrijednost pisma kao takvog jer glagoljica prije svega predstavlja kulturu onih koji su živjeli na ovim našim prostorima“, kazao je Dubrović.

Cjelokupni program manifestacije dostupan je na službenoj web stranici, a zbog ograničenog broja mjesta za sudjelovanje na radionicama i programima obavezna je prethodna najava – za sudjelovanje na radionicama demonstracije rada tiskarske preše potrebno se prijaviti na info@benja.hr; za radionicu 3D tiska prijave se vrše na mail prijave.programi@gkri.hr; a za predavanja, znanstveni skup i okrugli stol zainteresirani se mogu prijaviti na mail adresu glagoljica@svkri.hr.

„Manifestaciju Benja 2.0: Tjedan glagoljice 2021.“ organiziraju  Udruga TypeFlow, Grad Rijeka i Gradska knjižnica Rijeka a partneri su Sveučilišna knjižnica Rijeka, Filozofski fakultet Rijeka, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka i Muzej grada Rijeke.