Započeta suradnja s poljskom županijom Olsztyn

Identificiran je širok prostor za dugoročnu suradnju, ali u prvim koracima naglasak će biti stavljen na pametne tehnologije, zdravstveni turizam, obrazovanje i razvoj kulturno-turističkih ruta.

Rijeka – Primorsko-goranska županije pokrenula je razgovore o modelima suradnje s poljskom županijom Olsztyn, a na održanom sastanku zamjenik župana Vojko Braut i ravnatelj Regionalne razvoje agencije Vedran Kružić sa suradnicima dogovorili su daljnje korake.

Županija Olsztyn (Powiat Olsztyński) jedinica je regionalne samouprave sa sjedištem u Olsztynu – glavnom gradu vojvodstva Varmijsko-Mazurskog na sjeveroistoku Poljske. Radi se o drugoj najvećoj poljskoj županiji, a brojne sličnosti s Primorsko-goranskom županijom čine nas potencijalno izvrsnim partnerima, izjavila je zamjenica župana Olsztyna, Joanna Michalska.

Predstavljajući profil Primorsko-goranske županije, zamjenik Braut osvrnuo se na njen geostrateški položaj i ključne industrije koje našu županiju stavljaju sam vrh po razvijenosti u Republici Hrvatskoj, ali i približio nadležnosti regionalne uprave i ključne politike o kojima Primorsko-goranska županija vodi računa.

Ravnatelj Kružić održao je kratku prezentaciju u kojoj je istaknuo primjere dobre prakse iz kojih proizlaze znanje i iskustvo koje možemo prenijeti poljskim kolegama, ali i ljudski potencijal s obje strane kojim je zajedničkim snagama moguće realizirati razvojne projekte.

Identificiran je širok prostor za dugoročnu suradnju, ali u prvim koracima naglasak će biti stavljen na pametne tehnologije, zdravstveni turizam, obrazovanje i razvoj kulturno-turističkih ruta.

Zamjenik Braut izrazio je vjeru da će se predstavnici dvije županije u što skorije vrijeme susresti i uživo te zahvalio zamjenici Michalskoj sa suradnicima na iscrpnom predstavljaju svoje županije.

Županija Olsztyn broji nešto manje od 130.000 stanovnika, a zahvaljujući svom položaju, gospodarstvo se temelji na poljoprivredi, šumarstvu, jezerskom i gradskom turizmu te maloj do srednjoj industriji (uglavnom građevinarstvu i industriji industrijske proizvodnje). Županija se nalazi usred vojvodstva Warmia i Masuria, u srcu jedne od najzelenijih regija Europe i sadrži više od 150 jezera većih od jednog hektara, dok šume zauzimaju 39% površine županije.